FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija: Haider izabran za predsjednika nove stranke ekstremne desnice

SALZBURG, 17. travnja 2005. (Hina/AFP) - Austrijski populist JoergHaider uz poklike odobravanja izabran je u nedjelju u Salzburgu zapredsjednika Saveza za budućnost Austrije (BZOe), nove stranke nastalenakon rascjepa njegove bivše stranke FPO-a (krajnja desnica, navlasti).
SALZBURG, 17. travnja 2005. (Hina/AFP) - Austrijski populist Joerg Haider uz poklike odobravanja izabran je u nedjelju u Salzburgu za predsjednika Saveza za budućnost Austrije (BZOe), nove stranke nastale nakon rascjepa njegove bivše stranke FPO-a (krajnja desnica, na vlasti).

Na utemeljiteljskoj skupštini nove stranke za Haidera je jednodušno dizanjem ruke glasovalo 564 izaslanika, uz jednog suzdržanog.

Mjesto izvršnog direktora BZO-a pripalo je vicekancelaru Hubertu Gorbachu koji je napustio FPO.

U dvosatnom govoru populistički je čelnik razloge osnutka BZO-a, koji je najavio početkom travnja, obrazložio "unutarnjim kritikama koje su onemogućile uspjeh FPO-a" u vladi.

"BZO će se boriti protiv globalizacije i nezaposlenosti i za otvaranje radnih mjesta u Austriji", rekao je Haider u novoj supermodernoj dvorani salzburške zračne luke koja je za tu prigodu bila preuređena u kongresnu dvoranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙