FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting Hrvatske i za svibanj nepromijenjen

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske zasvibanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B),ostaje nepromijenjen, odnosno DB4d, umjerenog rizika za ulaganja, aovog su mjeseca u središtu pozornosti izvješća makroekonomskipokazatelji.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za svibanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, odnosno DB4d, umjerenog rizika za ulaganja, a ovog su mjeseca u središtu pozornosti izvješća makroekonomski pokazatelji.

U izvješću D&B, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, tako se podsjeća na podatak o nižoj stopi rasta u prošloj godini, koja je velikim dijelom posljedica pada građevinskih aktivnosti te investicija u trajnu imovinu.

Podsjećaju tako da je u prošloj godini stopa rasta investicija pala na 4,4 posto, dodatno potaknuta stagnirajućim stranim investicijama.

Istodobno, osobna i javna potrošnja ostaju stabilne, a bilježi se i poboljšanje neto izvoza.

Naime, hrvatski izvoz roba i usluga lani je povećan za 5,4 posto, 1,9 postotnih poena brže od stope rasta uvoza, čime je po prvi put od 2000. godine stopa rasta izvoza bila veća od stope rasta uvoza.

To povezuju i s padom investicija, što je uzrokovalo manji uvoz kapitalnih proizvoda, dok je rast na strani prihoda od izvoza usluga potaknut povećanjem broja turističkih dolazaka.

Sve je to pomoglo smanjenju deficita platne bilance na, po podacima Hrvatske narodne banke, lanjskih 4,6 posto BDP-a.

Temeljem tih podataka u D&B-u očekuju da će stopa gospodarskog rasta ostati i dalje stabilna, i to na razini od oko 3,7 posto.

Očekuju i da će izvoz nastaviti rasti brže od uvoza, barem kratkoročno, kao posljedica daljnje liberalizacije trgovine s 25 zemalja Europske unije (EU), ali i povećane potražnje za hrvatskim proizvodima na tržištima regije. Dugoročno, rast izvoza, drže analitičari D&B-a, trebao bi potaknuti i uvoz kapitalnih te intermedijarnih proizvoda, kako bi se ispunile narudžbe.

Također, zbog dobrih turističkih rezultata, u D&B-u i dalje očekuju pozitivne pomake deficita platne bilance, koji bi ove godine trebao biti oko 4 posto BDP-a, a 2006. godine lagano porasti na 4,2 posto BDP-a, ponajviše zbog očekivanog rasta uvoza kapitalnih proizvoda.

Među 25 ocijenjenih zemalja regije, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu, jedina s ocjenom DB4d umjerenog rizika za ulaganja, dok su ispred nje s ocjenom DB4c Bugarska i Rumunjska.

Na prvom je mjestu Slovenija sa ocjenom DB2c malog rizika za ulaganja, dok je na začelju šest država s ocjenom DB6d - vrlo visokog rizika - Albanija, Bjelorusija, BiH, Tadžikistan, Turkemnistan i Uzbekistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙