FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižavanje kreditnih rejtinga GM-u i Fordu

DETROIT, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američkoj automobilskojindustriji, o čijim se cikličnim usponima i padovima dugo govori,značajniji udarac zadalo je snižavanje kreditnog rejtinga GeneralMotorsu (GM) i Fordu.
DETROIT, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američkoj automobilskoj industriji, o čijim se cikličnim usponima i padovima dugo govori, značajniji udarac zadalo je snižavanje kreditnog rejtinga General Motorsu (GM) i Fordu.

Nakon što su mjesecima industriju pogađale loše vijesti, jedan od jačih udaraca stigao je iz Agencije za utvrđivanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's, koja je kreditni rejting GM-a i Forda snizila na status 'bezvrijedno'.

Iako je takav potez bio najvećim dijelom očekivan, potresao je Detroit budući je S&P istaknuo niz problema s kojima su dvije najveće automobilske kompanije suočene u pokušaju svoga održavanja u 21. stoljeću.

Snižavanje rejtinga nije samo simbolično poniženje za kompanije, nego bi moglo utjecati na njihove troškove pozajmljivanja i povećati ionako veliko opterećenje dugova koje podnose.

Do S&P-ova snižavanja rejtinga došlo je samo dan nakon što je američki financijer i operater kasina Kirk Kerkorian ponudio udvostručenje svoga udjela na gotovo devet posto u GM-u, čime bi postao njegov najveći pojedinačni ulagač. GM, koji je ostvario 1,1 milijardu dolara gubitka u prvom tromjesečju, izgubio je više od 70 posto svoje tržišne vrijednosti od 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙