FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iraku jačaju smrtonosni sukobi unatoč progonu pobunjenika

BAGDAD, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Sukobi su se pojačali u srijeduu Iraku, gdje je devet vojnika ubijeno nedaleko od Kirkuka, a uBagdadu su meta napada bili američki konvoji, unatoč sve većimnaporima iračko-američkih snaga da uhite osumnjičenike za pobunu.
BAGDAD, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Sukobi su se pojačali u srijedu u Iraku, gdje je devet vojnika ubijeno nedaleko od Kirkuka, a u Bagdadu su meta napada bili američki konvoji, unatoč sve većim naporima iračko-američkih snaga da uhite osumnjičenike za pobunu.

U srijedu ujutro u Bagdadu su napadnuta tri američka konvoja. U jednom od njih zapaljen je kamion-cisterna, a u drugom su ranjena dva civila, navode irački sigurnosni izvori, dok američka vojska zasad nije dala nikakvo priopćenje o okolnostima napada.

U međuvremenu je američki predsjednik George W. Bush ponovio da će američke snage otići iz Iraka čim Iračani budu spremni preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost, i to dan nakon posjeta Iraku šefa Pentagona Donalda Rumsfelda koji je ustvrdio da njegova vlada nema strategiju za izlazak iz te zemlje.

U sukobima se i dalje gine, a u utorak je u trima samoubilačkim napadima u Mosulu i u Tall Afaru na sjeveru zemlje, gdje je Rumsfeld boravio u posjetu, poginulo devet osoba.

U srijedu ujutro u eksploziji bombe smrtno je stradalo devet iračkih vojnika, među kojima zapovjednik snaga za zaštitu naftnih postrojenja koji je pokušavao deaktivirati drugu bombu na naftovodu nedaleko od Kirkuka (na sjeveru).

Kako bi zaustavile rast nasilja, američka i iračka vojska traže navodne pobunjenike i njihove vođe. Priopćile su da su u vojnoj operaciji u ponedjeljak uhitile četvoricu šefova naoružanih skupina Ansar al-Sunna, Tawhid wal Jihad i Ansar al-Islam koje su povezane s Al Qaidom. Optuženi su za "ubojstvo i odrubljivanje glava" i dio su skupine od 67 pobunjenika uhićenih tijekom te operacije, navodi vojska.

Unatoč stalnim sukobima Bush govori o "uspješnoj demokraciji u Iraku koja šalje poruku Beirutu i Teheranu da sloboda može biti budućnost svih naroda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙