FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajedničko europsko tržište od koristi potrošačima i HEP-u

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u zajedničkoeuropsko tržište električne energije donijet će niz razvojnih šansi zaHrvatsku elektroprivredu (HEP), a za potrošače to će značiti većumogućnost izbora dobavljača i u konačnici vjerojatno povoljnijetarifne pakete.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Ulazak Hrvatske u zajedničko europsko tržište električne energije donijet će niz razvojnih šansi za Hrvatsku elektroprivredu (HEP), a za potrošače to će značiti veću mogućnost izbora dobavljača i u konačnici vjerojatno povoljnije tarifne pakete.

Ocijenjeno je to na radionice o integraciji tržišta energije u okviru pristupanja Hrvatske EU koju su organizirali Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Svjetska banka.

Uključivanjem Hrvatske u unutarnje tržište energijom Europske unije povećat će konkurenciju na domaćem tržištu, što je dobro za potrošače, a s druge strane, HEP će moći poslovati i investirati izvan Hrvatske, rekao je pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić na konferenciji za novinare u stanci radionice.

Po njegovom mišljenju to je važno zbog mogućnosti izgradnje novih HEP-ovih elektrana u inozemstvu, jer je zbog strogih odredbi Kyoto protokola otežana njihova gradnja u Hrvatskoj. Isto tako, kaže Tomšić, zajedničko tržište daje siguran okvir za investicije te povećava sigurnost opskrbe i omogućuje transport energije bez carina. Također, dodao je, zajedničko tržište moglo bi Hrvatskoj osigurati nove dobavne kanale za uvozni plin, što je bitno radi smanjenja ovisnosti o okolnostima na ruskom tržištu.

Ugovor o pristupu Hrvatske, kao i drugih zemalja jugoistočne Europe zajedničkom europskom tržištu električne energije je parafiran, a trebao bi po Tomšićevim riječima biti potpisan tijekom ljeta, dok se početak primjene očekuje naredne, 2006. godine.

Prije toga, dodao je, Hrvatsku čeka izrada pedesetak zakona i podzakonskih akata kao i osnivanje nadzornih i nezavisnih regulatornih institucija, u skladu sa smjernicama Europske unije.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak ističe da za HEP početak rada zajedničkog tržišta znači prije svega njegovo neizbježno tržišno vrednovanje od strane kupaca. Zato, kaže Mravak, HEP mora provesti pravnu, računovodstvenu i upravljačku podjelu po djelatnostima, uz tržišnu verifikaciju svake od tih djelatnosti i prestanak dosadašnje prakse prelijevanja novca iz jedne djelatnosti u drugu, pod okriljem jednog velikog sistema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙