FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker: Baltičke države su bile "silom priključene" SSSR-u

STRASBOURG, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Tri baltičke države bile su"silom priključene" SSSR-u, rekao je u srijedu luksemburški premijer itrenutni predsjedatelj EU-a Jean-Claude Juncker, tijekom govora ukojem je pozdravio ulogu sovjetske vojske u borbi protiv nacizma.
STRASBOURG, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Tri baltičke države bile su "silom priključene" SSSR-u, rekao je u srijedu luksemburški premijer i trenutni predsjedatelj EU-a Jean-Claude Juncker, tijekom govora u kojem je pozdravio ulogu sovjetske vojske u borbi protiv nacizma.

"Baltičke zemlje su silom uključene u stranu cjelinu", rekao je on pred Europskim parlamentom. Juncker je to rekao tijekom rasprave o rezoluciji koju u četvrtak treba prihvatiti Europski parlament o šezdesetoj obljetnici završetka Drugog svjetskog rata.

Govor predsjedatelja EU-a zbio se u trenutku napetosti između Moskve i tri baltičke zemlje koje su pripojene SSSR-u nakon potpisivanja pakta o njemačko-sovjetskom nenapadanju Ribbentrop-Molotov u kolovozu 1939.

Latvija, Litva i Estonija postale su neovisne 1991.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je izjavio da je pitanje isprika zbog sovjetske okupacije dijela istočne Europe, posebice baltičkih zemalja, "zaključeno" i da se ruska vlada na njega više neće vraćati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙