FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Trbić se ne osjeća krivim za Srebrenicu

DEN HAAG/ZAGREB,11. svibnja(Hina) - Bosanski Srbin Milorad Trbić usrijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za zločineprotiv čovječnosti za koje je optužen zbog sudjelovanja u pokolju uSrebrenici u srpnju 1995.
DEN HAAG/ZAGREB,11. svibnja(Hina) - Bosanski Srbin Milorad Trbić u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za zločine protiv čovječnosti za koje je optužen zbog sudjelovanja u pokolju u Srebrenici u srpnju 1995.

"Nisam kriv, časni sude", rekao je 47-godišnji Trbić nakon što mu je predraspravni sudac Jean Claude Antonetti pročitao jedinu točku optužnice za ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti.

U činu pričuvnog satnika, Trbić je tijekom "srebreničke operacije" Vojske Republike Srpske bio pomoćnik načelnika za sigurnost Zvorničke brigade VRS, pukovnika Drage Nikolića.

Tereti ga se da je sudjelovao u organizaciji prihvata, zatočenju i ubijanju tisuća Bošnjaka u zoni odgovornosti Zvorničke brigade od 13. do 17. srpnja 1995.

U optužnici, potvrđenoj 24. ožujka 2005., navodi se da je osobno sudjelovao u pogubljenju 20 Bošnjaka kod škole u selu Orahovac.

Optužen je zajedno sa zapovjednikom Zvorničke brigade, generalom Vinkom Pandurevićem, kojega se tereti za genocid.

Trbić je u pritvoru Haškog suda (ICTY) od 7. travnja ove godine, kada je istodobno sa sudskim priopćenjem o njegovu prebacivanju u pritvor otpečećena i njegova optužnica. Za razliku od slučaja s drugim optuženicima iz redova VRS i Vojske Jugoslavije, Trbićeva predaja ostala je nejasna jer u Haag nije stigao iz Beograda.

Odgovarajući na pitanja suca Antonettija, danas je objasnio da je prije prebacivanja u pritvor živio i radio u Sjedinjenim Državama.

Predmetni tužitelj Peter O'Sullivan danas je potvrdio da Tužiteljstvo priprema prijedlog spajanja optužnica protiv osam oficira VRS optuženih za Srebrenicu, koji su svi u pritvoru ICTY, a nakon predaje priključili bi im i generala Zdravka Tolimira.

Veliko zajedničko suđenje optuženima za pokolj više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, zarobljenih nakon pada Srebrenice, Haškom sudu trebalo bi poslužiti kao utješno opravdanje žrtvama na skoroj 10. obljetnici tog pokolja, nasuprot činjenici da su njegovi naredbodavci Radovan Karadžić i Ratko Mladić još na slobodi.

Zajedničko suđenje osmorici ili devetorici optuženih, koje ne može početi prije prve polovice 2006. godine, zahtijevat će proširenje jedne od tri relativno male haške sudnice a pitanje njegove efikasnosti javno postavljaju i neki suci, među kojima i Antonetti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙