FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački radnici u čeličanama postigli dogovor oko plaća

BERLIN, 11. svibnja 2005. (Hina/AP) - Najveći njemački industrijskisindikat i poslodavci postignuli su dogovor u srijedu oko plaća pokojem će tisućama radnika zaposlenih u čeličanama plaće porasti 3,5posto, čime je otklonjena prijetnja prvim općim štrajkom u tom sektorunakon 25 godina.
BERLIN, 11. svibnja 2005. (Hina/AP) - Najveći njemački industrijski sindikat i poslodavci postignuli su dogovor u srijedu oko plaća po kojem će tisućama radnika zaposlenih u čeličanama plaće porasti 3,5 posto, čime je otklonjena prijetnja prvim općim štrajkom u tom sektoru nakon 25 godina.

Sporazum postignut u posljednji trenutak, koji se obuhvaća oko 85.000 radnika u čeličanama zapadnonjemačkog industrijskog središta, postignut je nakon što je IG Metall sindikat objavio da će članovi sindikata započeti glasovanje o prosvjednim akcijama. Poslodavci su tada pozvali na nastavak pregovora.

Sklopljen u Dortmundu, taj sporazum vrijedi 17 mjeseci, točnije do kraja kolovoza 2006. Radnici čeličana dobit će 3,5 posto veće plaće počevši od 1. rujna, uz jednokratnu isplatu 500 eura svakom radniku za prethodnih pet mjeseci.

IG Metall tražio je povećanje plaća za 6,5 posto tvrdeći da radnici trebaju sudjelovati u rastu profita, dok su poslodavci ranije ponudili 2,4 postotno povećanje uz jednokratnu isplatu.

Pregovarač sindikata Detlef Wetzel opisao je rezultat kao "jako dobrim" dodavši da "stopa od 3,5 posto, uz kompenziranje inflacije, također omogućava participaciju u povećanoj stopi produktivnosti".

Pregovarač poslodavaca Helmut Koch bio je manje oduševljen. "Željeli smo drugačiji kompromis", rekao je."Naš cilj bio je visoka jednokratna isplata. No to nismo mogli ostvariti"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙