FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HAMBURG - Kada su u prometnoj gužvi, Nijemci najčešće posegnu za mobilnim telefonom i razgovaraju sa svojim partnerom, pokazalo je istraživanje koje je proveo njemački časopis Fuer Sie. Ukupno 64 posto žena i 59 muškaraca obuhvaćenih istraživanjem izjavilo je da nazovu partnera, obično zato da bi kazali kako će zakasniti kući. Međutim, u prometnim gužvama i zastojima, koji su česti na njemačkim cestama, oko četvrtine ispitanica i 19 posto ispitanika kaže da započnu razgovor s vozačima koji su u koloni pokraj njih. Istraživanje je obuhvatilo 1.200 osoba u dobi od 30 do 55 godina, a pokazalo je da 13 posto žena i devet posto muškaraca radi vježbe čekajući da se promet ponovo pokrene.

ANDERMATT - Na skijalištu Andermatt u srednjoj Švicarskoj prekriveno je 2.500 četvornih metara ledenjaka Gurschen kako bi se spriječilo njegovo otapanje i sačuvalo skijaške staze. Voštano platno koje prekriva ledenjak u kantonu Uri debelo je 3,8 milimetara, a načinjeno je od sintetičkog materijala koji štiti snijeg od Sunčevih zraka. Platno će se ukloniti u jesen 2005. i spremiti kako bi se moglo ponovno iskoristiti u ljeto sljedeće godine. U zadnjih petnaest godina ledenjak Gurschen smanjio se za dvadesetak metara u skijalištu Gemsstock ponad Andermatta, ističe tvrtka za upravljanje žičarom. Svjetski fond za zaštitu prirode upozorava da "prekrivanje ledenjaka neće riješiti problem klimatskog zatopljenja", ističući kako se mora smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova da bi se zaštitila klima.

STOCKHOLM - Švedska i američka policija istražuju jednog 16-godišnjeg Šveđana osumnjičenog da je provalio u računalne sustave poznatih korporacija i istraživačkih instituta uključujući NASA-u, objavili su švedski mediji. Premda istraga traje već godinu dana, tinejdžer je njezinim predmetom postao u ožujku kada je osumnjičen da je provalio u računalnu mrežu Sveučilišta Uppsala, 70 kilometara sjeverno od Stockholma. The New York Times objavio je da je možda iskoristio sveučilišnu mrežu da izvede ozbiljnije napade i zahvaljujući sigurnosnim nedostacima došao do šifri, softwarea i instrukcija za programiranje koje se odnose na sigurnost. Provalu je bilo teško otkriti jer je počinitelj koristio labirint računala priključenih na internet u nekoliko zemalja.

LONDON - Cipelu staru dvije tisuće godina iskopali su u utorak britanski arheolozi i ocijenili to "doista zanimljivim otkrićem". Cipela iz željeznoga doba pronađena je u šupljem deblu u kamenolomu Whitehall, kraj mjesta Wellingtona u Somersetu na jugozapadu Britanije. Taj komad obuće koji odgovara današnjem broju 43-44 iskopali su arheolozi iz Exetera. Cipela je dugačka tridesetak centimetara i može se pretpostaviti da ju je nosio muškarac, objavio je BBC. "Koliko mi znamo, to je najstarija cipela ikad pronađena u Ujedinjenome Kraljevstvu. Pristojno je očuvana, u koži su još vidljive rupice za šavove i vezice", kaže arheolog Stephen Reed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙