FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prometne gužve u SAD-u stoje milijarde sati i dolara

WASHINGTON,10. svibnja 2005.(Hina) - Zbog gužvi na cestama Amerikanciprovode milijarde sati u prometnim zastojima a milijarde dolara jeprotraćeno.
WASHINGTON,10. svibnja 2005.(Hina) - Zbog gužvi na cestama Amerikanci provode milijarde sati u prometnim zastojima a milijarde dolara je protraćeno.

Studija koju je izradio Institut za promet u Teksasu pokazala je da se prometna gužva u Sjedinjenim Državama nastavlja pogoršavati unatoč usporenom rastu broja novih radnih mjesta i putovanja.

Broj sati koje godišnje u prometnim zastojima prosječno provede zaposleni u gradovima povećao se na 47 sati u 2003. sa 16 sati u 1982., pokazalo je istraživanje provedeno u 85 urbanih područja.

Najgore stanje je u Los Angelesu u Kaliforniji gdje putnici u prometnim zastojima godišnje prosječno provedu 93 sata. Slijedi San Francisco također u Kaliforniji sa 72 sata, glavni grad Washington je treći sa 69 sati, a potom dolaze Atlanta u Georgiji sa 67 sati i Houston u Teksasu sa 63 sata.

Prometni zastoji su 2003. izazvali ukupno 3,7 milijardi sati kašnjenja i rasipanje 2,3 milijarde galona (1 galon=3,8 litara) benzina što je sve ukupno stajalo 63,1 milijardu dolara. Zakrčenja u prometu izazvala su kašnjenja za 79 milijuna sati više i više uludo sagorjelog benzina za 69 milijuna galona u 2003. nego u 2002.

Razlog sve gorem stanju prometa, studija vidi u činjenici da sve više Amerikanaca seli u predgrađa, a da gradovi ne grade dovoljno novih cesta, ne jačaju javni promet niti poboljšavaju upravljanje prometom.

Procjenjuje se da bi Sjedinjene Države trebale u sljedećih šest godina uložiti oko 400 milijardi dolara u izgradnju novih cesta kako bi riješile prometne probleme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙