FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen summit EU-Rusija: Juncker i Putin zadovoljni

MOSKVA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Cilj je Rusije otvaranje granicas Europskom unijom radi slobodnog kretanja građana, kazao je ruskipredsjednik Vladimir Putin u Moskvi po završetku summita Rusija-EU,dok je trenutni predsjedatelj EU-a luksemburški premijer Jean-ClaudeJuncker ocijenio da su dvije strane ostvarile visok stupanjpovjerenja.
MOSKVA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Cilj je Rusije otvaranje granica s Europskom unijom radi slobodnog kretanja građana, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi po završetku summita Rusija-EU, dok je trenutni predsjedatelj EU-a luksemburški premijer Jean-Claude Juncker ocijenio da su dvije strane ostvarile visok stupanj povjerenja.

"Naš je konačni cilj naravno bezvizni režim kretanja (ljudi), kako više ne bi bilo crte razgraničenja u Europi", rekao je Putin nakon sastanka.

EU i Rusija postigle su sporazum o širokoj suradnji u području sigurnosti, slobode, pravosuđa te gospodarstva, no suglasje još nedostaje oko propisa o kretanju osoba.

Dvije su strane stoga odlučile nastaviti pregovore o dva sporna pitanja: ublažavanju viznog režima i readmisiji ilegalnih (ruskih) migranata zatečenih na tlu Europske unije.

Juncker, premijer Luksemburga koji trenutačno predsjedava EU-om, ocijenio je da je sastanak ostvario visok stupanj povjerenja pa ako to i nije medeni mjesec onda je "velika ljubav".

U zajedničkom obraćanju novinarima s Putinom i Junckerom bili su i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana te predsjednik Europske komisije Manuel Barroso, koji drže da Rusija i EU sada dobro shvaćaju stajališta druge strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙