FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tvrtka "Jedinstvo-novo" ipak neće biti deložirana

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo obrane (MORH) nadanašnjem se sastanku s predstavnicima tvrtke "Jedinstvo-novo" uRemontnom zavodu ogradilo od pokušaja deložacije te tvrtke te će radipotpore nastavku njezine proizvodnje nastaviti pregovarati o suradnjiu okviru potreba MORH-a, izvijestio je glavni tajnik Novog sindikataTomislav Kiš.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo obrane (MORH) na današnjem se sastanku s predstavnicima tvrtke "Jedinstvo-novo" u Remontnom zavodu ogradilo od pokušaja deložacije te tvrtke te će radi potpore nastavku njezine proizvodnje nastaviti pregovarati o suradnji u okviru potreba MORH-a, izvijestio je glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

MORH je vlasnik oko 50 posto nekretnina i zemljišta na lokaciji na Samoborskoj cesti, uključujući i pogon u kojem radi četrdesetak radnika tvrtke "Jedinstvo-novo".

Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da prostor u kojem djeluje "Jedinstvo-novo" nije vlasništvo MORH-a pa MORH nikada nije tražio deložaciju kako bi se taj prostor ispraznio. Prostor je predmet nagodbe i razgraničenja imovine između države i "Jedinstva" d.d. u stečaju pa "Jedinstvo-novo" može ostati tamo do okončanja postupka.

"Jedinstvo-novo" osnovali su prije godinu i pol dana bivši radnici tvrtke "Jedinstvo" d.d. koja je u stečaju. Organizirali su proizvodnju u jednom od pogona koji je, zajedno s dijelom ostalih nekretnina, 1995. darovan MORH-u za koji je "Jedinstvo" tijekom ratnih godina proizvodilo ratnu opremu.

U međuvremenu tvrtka je zapala u poslovne i financijske teškoće koji su doveli do stečaja, a tadašnjih 400-njak radnika potražuje 32 milijuna kuna.

Slučaj deložacije izbio je kada je stečajni upravitelj Marinko Paić zatražio od tvrtke da u roku tjedan dana isprazni prostor kako bi bivšim radnicima "Jedinstva" d.d. mogao isplatiti obeštećenje od 17 milijuna kuna od prodaje druge nekretnine na istom prostoru u vlasništvu MORH-a.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković tvrdi da obeštećenje radnika ne ovisi o tvrtki "Jedinstvo-novo" već o Središnjem Vladinom uredu za upravljanje imovinom koji treba riješiti tehničko pitanje podjele novca radnicima.

Sindikalni povjerenik u tvrtki "Jedinstvo-novo" Dražen Kerhin istaknuo je da tvrtka ima osiguran posao ali joj je zbog problema s deložacijom jučer propao posao vrijedan 300.000 eura.

Tvrtka ima perspektivu jer se bavi u Hrvatskoj deficitarnom procesnom proizvodnjom izrade opreme za strojeve, a za potrebe MORH-a mogla bi raditi na popravcima tenkova i aviona, kaže Kerhin.

Dosad su ugovori o radu sklopljeni s 10 radnika, a s povećanjem opsega posla trebalo bi se zaposliti pedesetak bivših radnika "Jedinstva", od kojih su veliki dio bivši branitelji u dobi između 50 i 55 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙