FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Zapljena" skele "agresivan postupak" Hrvatske - Večer

LJUBLJANA,10. svibnja(Hina) - Stanovnici slovenske Hotize, susjednognaselja hrvatskog Svetog Martina na Muri na drugoj strani te rijeke, uponedjeljak su u razgovoru s predstavnicima slovenskog ministarstvavanjskih poslova ocijenili da je "zapljena" njihove skele na hrvatskojobali "agresivan postupak Hrvatske", piše u utorak mariborski dnevnilist "Večer" koji je tu konstataciju istaknuo i u naslovu priloga.
LJUBLJANA,10. svibnja(Hina) - Stanovnici slovenske Hotize, susjednog naselja hrvatskog Svetog Martina na Muri na drugoj strani te rijeke, u ponedjeljak su u razgovoru s predstavnicima slovenskog ministarstva vanjskih poslova ocijenili da je "zapljena" njihove skele na hrvatskoj obali "agresivan postupak Hrvatske", piše u utorak mariborski dnevni list "Večer" koji je tu konstataciju istaknuo i u naslovu priloga.

"Skela je samo povod da se riješe otvorena pitanja s Hrvatskom, a slovenska vlada trebala bi uspostaviti potpunu suverenost na cijelom području općine Lendava", piše "Večer" u vezi sa sastankom mjesnih vlasti s izaslanstvom ministarstva vanjskih poslova, koje je predvodio državni tajnik Andrej Logar.

"Predstavnici mjesne zajednice Hotiza izvijestili su predstavnike ministarstva da su prošlog četvrtka hrvatske vlasti iz Svetog Martina povukle skelu u vlasništvu Hotize na desnu obalu Mure

i zamijenile ju svojim plovilom. Ponovili su iste zahtjeve koje su formulirali u nedjelju zajedno s članovima civilne udruge za granicu u Istri. Ocijenili su da se radi o protupravnom i agresivnom postupku Hrvatske prema Sloveniji, te izrazili ogorčenje neprimjerenim postupkom slovenske policije i ministarstva vanjskih poslova", piše mariborski list.

Mjesna zajednica Hotiza traži da "slovenska vlada uspostavi potpunu suverenost na rijeci Muri na cijelom području općine Lendava prema stanju koje je bilo 25. lipnja 1991. godine. Zauzimaju se da se zajednički gradi most preko Mure koji hrvatska strana sada gradi sama. Nakon što se most sagradi, trebalo bi ukinuti privremeni malogranični prijelaz Hotiza i preseliti ga na most. Za zajedničku gradnju mosta i kontrolu državne granice na rijeci Muri bila je postignuta zajednička suglasnost predstavnika mjesne zajednice Hotiza i općine Sveti Martin na Muri 8. veljače 2002. godine", navodi "Večer".

Jedan od zahtjeva je da se skela odmah vrati vlasniku, mjesnoj zajednici Hotiza, te da joj se omogući neometana plovidba.

"Zbog, kako navode, nedefiniranog toka državne granice predlažu i da se odmah formira posebna komisija za otvorena granična pitanja i za zaštitu slovenskih nacionalnih interesa", zahtijevaju Hotižani, a prenosi mariborski list.

O svemu tome mjesna zajednica Hotiza namjerava informirati slovenske zastupnike u Europskom parlamentu, od ministarstva traže da u Zagreb pošalje prosvjednu notu, a sami će protiv gradonačelnika Svetog Martina Franje Makovca, za kojega sumnjaju da je naručio "krađu njihova broda", podnijeti kaznenu prijavu.

List prenosi i Makovčevu izjavu da "brod" nije zaplijenjen nego je tehnički neispravan, pa po mišljenju inspektora ugrožava sigurnost plovidbe. Zato je ukotvljen na svetomartinskoj strani Mure.

Nedopustivo je da smo pet dana bili bez veze između Svetog Martina i Hotize. Zato sam morao donijeti odluku o zamjeni skele. Hotišku smo skelu pomaknuli i usidrili, te zavezali da bude sigurna, a onda doveli našu skelu koja je tehnički dobro održavana i ima svu potrebnu dokumentaciju. Govoriti gluposti da smo brod zaplijenili - to ne spada u ozbiljnu komunikaciju", rekao je Makovec za list, dodavši da je skela koju su zamijenili još uvijek u vlasništvu Hotize i da će je vlasnik u roku mjesec dana morati povući ako je ne osposobi za sigurnu plovidbu.

Zastupnik Pomurja u slovenskom parlamentu Jožef Horvat iznio je nakon susreta očekivanje da će slovenska vlada i ministarstvo vanjskih poslova uvažiti zahtjeve mjesne zajednice Hotiza i da neće sve ostati na prosvjednoj noti Hrvatskoj", piše mariborski "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙