FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: što su optužnice apsurdnije lakše ćemo ih pobiti

ZADAR, , 9. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekaoje kasno večeras u Zadru da je obaviješten o prijedlogu haaškogTužiteljstva da se proširi optužnica protiv generala Ivana Čermaka iMladena Markača i naglasio da nitko ne može zatamnjeti povijesnuistinu o Domovinskom ratu.
ZADAR, , 9. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je kasno večeras u Zadru da je obaviješten o prijedlogu haaškog Tužiteljstva da se proširi optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i naglasio da nitko ne može zatamnjeti povijesnu istinu o Domovinskom ratu.

"Što su haške optužnice apsurdnije, bit će ih lakše pobiti. Treba ostati miran. Nitko ne može i neće zatamnjeti povijesnu istinu. Tužiteljstvo je samo jedna od strana u procesu na Haaškom sudu, postoji i obrana, ali ima i još nešto: Hrvatska će se pojaviti u tim procesima u obliku prijatelja Suda i braniti istinu o Domovinskom ratu", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader tijekom večerašnjeg središnjeg predizbornog skupa HDZ-a za Zadarsku županiju.

Komentirajući, tijekom svog govora, vijest o najnovijem prijedlogu haaškog Tužiteljstva, Sanader je rekao da nitko, pa ni Carla del Ponte, neće umanjiti značenje Oluje, koja je bila, kako je rekao, legalna, legitimna i blistava oslobodilačka operacija.

I na skupu u Zadru Sanader je, kao i na današnjem skupu u Šibeniku, posebno istaknuo važnost ulaska Hrvatske u EU.

"Nema žrtve koju nismo spremni platiti da uđemo u EU, samo da bismo se izborili za svoju budućnost", kazao je, među ostalim, Sanader.

Haško Tužiteljstvo podnijelo je prijedlog proširene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojem je krug sudionika udruženog zločinačkog pothvata proširilo na neimenovane pojedince iz vlade RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti, rekli su danas odvjetnici. "To je više od 1.000 ljudi", rekao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović, a drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić je rekao da optužnica nije proširena u smislu činjeničnih navoda već su "drugačije atribuirane situacije iz prve optužnice".

Čermaka, zapovjednika Zbornog područja Knin nakon Oluje, i Markača, zapovjednika specijalne policije MUP-a RH u vrijeme operacije, ICTY je optužio 24. veljače 2004. za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙