FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proširenje zločinačkog pothvata znak da nema dokaza - odvjetnici

ZAGREB,9. svibnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) jeproširenjem kruga sudionika udruženog zločinačkog pothvata u optužniciprotiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača na sve političke ivojne dužnosnike RH uključene u operaciju Oluja 1995. pokazalo dazapravo nema pravih dokaza za svoje optužbe, ocijenila je uponedjeljak Čermakova odvjetnica Jadranka Sloković.
ZAGREB,9. svibnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) je proširenjem kruga sudionika udruženog zločinačkog pothvata u optužnici protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača na sve političke i vojne dužnosnike RH uključene u operaciju Oluja 1995. pokazalo da zapravo nema pravih dokaza za svoje optužbe, ocijenila je u ponedjeljak Čermakova odvjetnica Jadranka Sloković.

"Pretjerali su. Uključili su svakog tko je na bilo koji način bio uključen u politička ili vojna događanja u Oluji", kazala je Sloković u telefonskoj izjavi iz Zagreba.

U prijedlogu izmijenjene i dopunjene optužnice, uz koji je Tužiteljstvo podneskom zatražilo i dopuštenje za dopunu, nije izmijenjeno samo ono što je naložilo sudsko vijeće nego i drugi elementi, poglavito popis sudionika zločinačkog pothvata.

Za zločinački pothvat s ciljem progona krajinskih Srba, odnosno srpskog stanovništva iz Hrvatske, nisu optuženi samo predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i generali Čermak, Markač i Ante Gotovina, kao u prvotnoj optužnici. Među sudionike su uvršteni i zapovjednici glavnog stožera, pokojni generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko, te gotovi svi dužnosnici koji su u kritično vrijeme na bilo koji način sudjelovali u vlasti, počevši od Vlade, općinskih vlasti, čelnika HDZ-a, pripadnika HV-a, Protuzračne obrane, specijalne i civilne policije, obavještajnih službi i "druge osobe znane i neznane", ili po riječima Markačeva odvjetnika Gorana Mikuličića "5.000 ljudi".

"To je recept koji je Tužiteljstvo već primijenilo protiv šestorice Hrvata iz BiH, u predmetu 'Prlić i osatli'. Sve sudionike nekih događaja uključuju tako široko da ih zapravo više i ne identificiraju", kazala je Sloković.

Odvjetnici u predmetu "Prlić i ostali", podnijeli su prigovor zbog preširoke optužnice i u svibnju očekuju odgovor sudskog vijeća, jer im je najavljen početak suđenja za kraj ove godine.

"Vidjet ćemo reakciju suda na ovako postavljen opis zločinačkog pothvata i to će kao presedan utjecati na naš slučaj", kazala je.

"Ako se tako postavljaju stvari, onda smo svi u zločinačkom pothvatu", smatra odvjetnica koja Čermaka brani zajedno s Čedom Prodanovićem.

"Optužnica je ponovo nekonkretna, preširoka i vrlo nespretna za suđenje, jer uključuje takvu gomilu podataka da traži ogromno vrijeme za pripreme", kazala je Sloković komentirajući prijedlog ispravljene i dopunjene optužnice koja je danas dostavljena sudu.

Sudsko vijeće tražilo je da tužitelji specificiraju sudionike zločinačkog pothvata i vojne snage koje su bile pod zapovjedništvom Čermaka i Markača, te način njihovog sudjelovanja.

Na upit kako je Tužiteljstvo odgovorilo na zahtjeve sadržane u nalogu sudskog vijeća, Sloković je ocijenila kako je to učinjeno "vrlo neodređeno, preširoko i napamet".

Početak vremena na koje se odnosi optužnica izmijenjen je s "4. kolovoza 1995." na "najmanje od početka srpnja 1995.", a kraj je neizmijenjen - "15. studenoga 1995".

"Izmjene optužnice ponovo su nedovoljne da bi se ušlo u suđenje. Oni su sada ponašanje svakog učesnika pretvorili u cijelu lepezu ponašanja i ponovo nemaju dokaza", kazala je Sloković, ocjenivši kako predmet predstavlja osudu hrvatske politike tog vremena.

Tužiteljstvo je dopune napravilo na svoju ruku a ono zbog čega su tražili produljenje roka - spajanje s optužnicom protiv Gotovine - to nisu napravili, i to će biti jedan od razloga zbog kojeg ćemo se protiviti zahtjevu da se odobri proširenje optužnice, kazala je Sloković.

Tužiteljstvo je u podnesku navelo da odustaje od spajanja optužnice s onom protiv Gotovine, sve dok odbjegli general ne bude u Haagu.

Tužiteljstvo nastoji napraviti "veliki predmet" iako još nema konkretnih dokazao o tome što su radili neposredno optuženi Čermak i Markač, što se nije izmijenilo ni u prijedlogu izmijenjene i dopunjene optužnice, zaključila je Sloković.

Čermaka, zapovjednika Zbornog mjesta Knin nakon Oluje i Markača, zapovjednika specijalne policije MUP-a RH u vrijeme operacije, ICTY je 24. veljače 2004. optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

Dobrovoljno su se predali sudu 11. ožujka 2004., na prvom pojavljivanju pred sucem odbacili su sve optužbe a na privremenu slobodu su pušteni 3. prosinca 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙