FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovini odvjetnici i dalje smatraju lažnim Brijunski transkript

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Odvjetnici generala Ante Gotovinepriopćili su u srijedu da tzv. Brijunski transkript i dalje smatrajulažnim, navodeći kako je i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu"konstatiralo da transkript ne odgovara tonskom zapisu", zbogispuštenih ili pogrešno navedenih riječi te krivo atribuiranihgovornika sa sastanka hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana s vojnimvrhom održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Odvjetnici generala Ante Gotovine priopćili su u srijedu da tzv. Brijunski transkript i dalje smatraju lažnim, navodeći kako je i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu "konstatiralo da transkript ne odgovara tonskom zapisu", zbog ispuštenih ili pogrešno navedenih riječi te krivo atribuiranih govornika sa sastanka hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana s vojnim vrhom održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima.

"U rješenju o odbacivanju kaznene prijave koje smo primili danas samo Općinsko državno odvjetništvo konstatira da transkript ne odgovara audio zapisu i to na način da su izostavljene određene rijeći ili su krivo navedene u transkriptu kao i da su krivo navedeni pojedini govornici na sastanku odnosno da su govornici krivo identificirani", navodi u priopćenju odvjetnički tim.

Ocjenjujući "krajnje iznenađujućim" da Državno odvjetništvo unatoč tome tvrdi da su transkripti autentični, odvjetnici ističu kako "tonski zapisi pružaju i druge dokaze da je sam transkript namjerno falsificiran" te dodaju kako "nema sumnje da je transkript koji je poslan u Haag u ured tužiteljice zapravo falsifikat".

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u ponedjeljak je odbacilo kaznenu prijavu Gotovininih odvjetnika utvrdivši nakon usporedbe s tonskim zapisom da je transkript autentičan.

Greške u tranksriptu odvjetnici ne smatraju daktilografskim, već "namjernim manipuliranjam transkriptom s ciljem diskreditiranja generala Gotovine".

Ističu primjer kada se diskusija generala Vladimira Zagorca s tonskog zapisa o kupnji oružja na crnom tržištu, u transkriptu atribuira Gotovini, da bi ga se po njihovoj ocjeni "prikazalo kao krijumčara oružja i kriminalca".

"Posjedujemo dokaze da je ime generala Zagorca namjerno zamijenjeno s imenom generala Gotovine kako bi se general Gotovina prikazao kao osoba zadužena za nabavu ilegalnog oružja za RH", naglašava se u priopćenju odvjetničkog tima .

Namjerno manipuliranje transkriptom kako bi se diskreditiralo Gotovinu, odvjetnici nazivaju zavjerom čiji se učinak može vidjeti " u izdanju Večernjeg lista od 04. svibnja 2005., u članku pod nazivom "Londonu Gotovina put do IRA-e" .

Ovaj članak, i članci poput njega, temelje se na dezinformaciji napravljenoj od onih koji su manipulirali Brijunskim transkriptom, ocjenuju odvjetnici i najavljuju namjeru da te "manipulatore i krivotvoritelje", kako ih nazivaju, kazneno progone pred nadležnim sudom RH.

Odvjetnici također ističu, kako su "svi svjedoci pred sucem Devčićem u Zagrebu posvjedočili su da Brijunski transkript nije autentičan", te dodaju kako je i general Pavao Miljavac izjavio da je sudjelovao na Brijunskom sastanku, pa ipak ni transkript ni tonski zapisi ne bilježe njegovu nazočnost.

Odvjetnički tim generala Gotovine na kraju "izražava zadovoljstvo" pronalaskom tonskih zapisa sastanka, uz ocjenu da će "isti umnogome pomoći utvrđenju istine u predmetima koji se vode protiv optuženih hrvatskih generala Ivana Čermaka, Mladena Markača i Gotovine", pred ICTY-em.

"Izrazito smo zadovoljni što smo uspjeli dokazati da su ICTY dostavljani selektirani dokumenti, a nakon što smo uspjeli pribaviti transkript za koji se tvrdilo da ne postoji pa je pronađen u 'nekim pokrajnjim prostorijama Ureda Predsjednika RH', uspjeli smo i u nastojanju da institucije RH 'pronađu' i audio zapis samoga sastanka, te očekujemo da će nam isti biti u najkraćem roku, a temeljem pravomoćne odluke Općinskoga suda u Zagrebu, dostavljeni".

U svom priopćenju odvjetnici se osvrću i na najcitiraniju rečenicu iz transkripta, onu iz govora predsjednika Tuđmana kako treba "nanijeti takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što odmah nećemo zahvatiti mora kapitulirati u nekoliko dana", ističući kako je jasno da je Tuđman mislio "samo na vojne postrojbe tzv. Republike Srpske Krajine".

Odvjetnici najavljuju da će "i nadalje ustrajati u nastojanjima dok ne otkriju počinitelja koji je manipulirao Brijunskim transkriptom, te time doveo u zabludu Tužiteljstvo ICTY-a i sam Sud, Hrvatsku izložio neopravdanim pritiscima međunarodne zajednice, obitelj i prijatelje generala Gotovine šikaniranju, a samome generalu Gotovine prouzročio život nedostojan čovjeka u protekle četiri godine ", navodi se u priopćenju odvjetničkog tima u kojem su Luka Mišetić, Ivo Farčić, Ante Vukorepa, Marijan Pedišić i Marin Ivanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙