FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Radnici Sljemena, koji već deseti dan prosvjeduju na Markovu trgu tražeći obeštećenje nakon likvidacije poduzeća, poručili su danas da se neće predati i da su spremni ostati na Trgu sve dok ne dobiju čvrsta jamstva da će dobiti otpremnine. Na prosvjednom skupu, potporu su im dale njihove obitelji i građani Sesveta, te predstavnici drugih sindikata. "Odavde se ne mičemo dok ne bude pravednog rješenja", poručio je glavni sindikalni povjerenik Sljemena Branko Mišković. Regionalni povjerenik Sidikata poljoprivrede Ivica Rogić najavio je nastavak pregovora za ponedjeljak u 13 sati u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, dodajući kako jamac za radnička potraživanja može biti samo država.

ZAGREB - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga proslavljena je danas 60. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenje Zagreba. Pokrovitelj proslave, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prigodno je istaknuo da su antifašisti i borci Narodnooslobodilačog rata stvorili temelje samostalne hrvatske države i svrstali je na stranu pobjednika u Drugome svjetskom ratu. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Krešimir Piškulić rekao je da je Hrvatska s obzirom na svoju veličinu razvila najveći pokret otpora fašizmu i nacizmu u Europi s 200 tisuća boraca. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je da je u Deklaraciji o antifašizmu izražena opredijeljenost za demokraciju, snošljivost i solidarnost, te se zauzeo se za poštivanje svih žrtava. Na skupu je pročitan i brzojav premijera Ive Sanadera.

SPLIT - Blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita, i 17 stoljeća toga grada proslavljeni su danas procesijom i misnim slavljem na splitskoj Rivi, a osim mnoštva vjernika, bio je nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader. Na improviziranom oltaru na dnu Rive, ispred crkve sv. Frane, nakon procesije misno je slavlje predvodio bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem i ostalim biskupima. U propovijedi, koju je u prvom dijelu posvetio pokojnome papi Ivanu Pavlu II. i novome papi, bečki nadbiskup govorio je i o projektu Europe, za koji je rekao da još nije završen.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo grada Visa, koje mu je kao iskaz priznanja za dosadašnji rad uručilo Povelju počasnog građanina grada Visa, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. Zahvaljujući na Povelji predsjednik Mesić istaknuo je obvezu daljnjeg provođenja razvojne strategije otoka uključujući i otok Vis. Zaželio je da se smjernice razvoja grada Visa, u nastojanju ubrzavanja gospodarskog i ukupnog društveno-kulturnog razvoja, provode i dalje uz obvezu očuvanja kulturno-povijesnih i iznimnih netaknutih prirodnih vrijednosti.

OSIJEK/ĐAKOVO - Trg Marina Držića, na kojem je osječka župna crkva sv. Petra i Pavla, na današnjoj je svečanosti preimenovan u Trg Ivana Pavla II. u znak zahvalnosti i sjećanja na mjesto na kojem se zaustavio i pozdravio Osječane za svojega posjeta tom gradu 7. lipnja 2003. Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić zajedno s pomoćnim đakovačkim i srijemskim biskupom Đurom Hranićem otkrio je ploču s novim nazivom Trga. Đakovo je dobilo ulicu pape Ivana Pavla II. Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković danas su na prigodnoj svečanosti u đakovačkoj Ulici hrvatskih velikana otkrili ploču s njezinim novim nazivom - Ulica pape Ivana Pavla II.

ZAGREB - Sindikati vatrogasaca iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske potpisali su danas sporazum o suradnji na području promicanja interesa profesionalnih vatrogasaca u okviru međunarodnih pravnih propisa, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. Cilj sporazum jest ostvarenje radnih prava i unaprjeđenje životnog standarda profesionalnih vatrogasaca triju zemalja. Potpisnici su se obvezali da će razmjenjivati informacije o važećim nacionalnim propisima za vatrogasce i koliko oni odgovaraju europskoj praksi, kao i o prijedlozima izmjena propisa upućenih vladi, navodi se u priopćenju.

KARLOVAC - HSP Karlovačke županije održao je danas u sportskoj dvorani u Karlovcu predizborni skup na kojem je rečeno da je ta stranka jedina u Županiji u svih 18 jedinica lokalne samouprave istaknula samostalne liste, što je čini "najorganiziranijom u Županiji". Nositelj liste za Županijsku skupštinu Marinko Milčić rekao je da će se HSP boriti protiv droge i svih oblika kriminala, korupcije, nepotizma, sukoba interesa i uhljebljena aparatčika.

ROVINJ - U sklopu Desetih Šoljanovih dana, danas je u Rovinju održan književno-znanstveni kolokvij "Moderni klasik Antun Šoljan" na kojemu je o pjesničkom i proznom opusu toga klasika hrvatske književnosti govorio Vinko Brešić, a o dramskom opusu Igor Mrduljaš. Govoreći o Šoljanovu pjesničkom i proznom djelu, Vinko Brešić je istaknuo dvije ključne značajke koje određuju njegovo veliko djelo - osjećaj trajanja i otuda izveden lajtmotiv ili figuru putovanja. U drugom dijelu predstavljena je knjiga akademika Ante Stamaća "Zapravo, Šoljan" u izdanju DHK. O knjizi su govorili Milan Mirić, Antun Pavešković i Borben Vladović.

GOSPIĆ - Peti Tadijini dani, održani danas u Gospiću, na kojima je sudjelovalo nekoliko stotina učenika hrvatskih osnovnih škola, od Vukovara do Splita, protekli su u znaku osamdesete obljetnice stvaralaštva i stote godine života Dragutina Tadijanovića. O životu i radu toga hrvatskoga pjesnika govorili su akademik Tonko Maroević i predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul.

ZAGREB - Četrdeseta obljetnica rada Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Dan samostalnih umjetnika svečano su danas proslavljeni u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ta zajednica danas ima 1420 samostalnih umjetnika, što je, kako je rekao njezin predsjednik Zlatko Krilić, čini jednom od respektabilnijih udruga u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, umjetnici okupljeni u HZSU-u prihvatili su težak i nesiguran način života kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svojemu pozivu. Članovi te udruge dobitnici su mnogih visokih međunarodnih nagrada i priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙