FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Javnost ne razumije problematiku nuklearnog otpada

LJUBLJANA,6. svibnja 2005.(Hina) - Predstavnici slovenske agencije zaradioaktivni otpad (ARAO) ovih će dana posjetiti općine koje su seprijavile na natječaj za prihvat skladišta za nuklearni otpad, anezadovoljstvo u tim sredinama pokazuje dosta nerazumijevanja za tuproblematiku u javnosti, komentira u petak ljubljanski list"Dnevnik".
LJUBLJANA,6. svibnja 2005.(Hina) - Predstavnici slovenske agencije za radioaktivni otpad (ARAO) ovih će dana posjetiti općine koje su se prijavile na natječaj za prihvat skladišta za nuklearni otpad, a nezadovoljstvo u tim sredinama pokazuje dosta nerazumijevanja za tu problematiku u javnosti, komentira u petak ljubljanski list "Dnevnik".

"Prvi podaci kojima raspolaže ARAO govore da je polovica ljudi protiv odlagališta, a polovica za, ali prva je puno glasnija. Njeni predstavnici prikazuju katastrofične scenarije o kraju svijeta, što brzo izaziva val straha i negodovanja, ali ne žele slušati. Dovoljno je ići na glavni trg bilo kojega slovenskog sela i tri puta viknuti- radioaktivni otpad, pa već imate ustanak. Unatoč jamstvima agencije da sudjelovanje na natječaju ne znači da će se odlagalište u toj sredini i graditi, svi ustrajno ponavljaju: Nećemo tu svinjariju na našoj svetoj zemlji", piše u komentaru "Dnevnika".

Komentator dodaje da se sve te reakcije javljaju unatoč tome što se o odlagalištu još ne zna ni hoće li biti nadzemno ili podzemno i da se svaka od osam prijavljenih općina može u svako doba povući iz natječaja pri čemu neće morati vraćati sredstva koja je primala zadnje tri godine za istraživanje terena.

"Upadljivo je da strahove potiču oni koji bi morali braniti argumentiranu raspravu, primjerice učitelji za koje je nekoć važilo da predstavljaju cvijet seoske inteligencije", piše komentator, dodajući da ARAO tvrdi da odlagalište nema nikakvog utjecaja na okoliš, pri čemu se poziva na iskustva iz inozemstva.

ARAO također tvrdi da susjedne općine ne mogu utjecati na izbor lokacije odlagališta, a kamoli one iz susjedne Hrvatske, navodi "Dnevnik" i reakcije u Hrvatskoj na moguća odlagališta u blizini granice povezuje s atmosferom uoči lokalnih izbora.

"Kod nas prosvjede iz Hrvatske neslužbeno ocjenjuju predizbornim pokazivanjem mišića, a to znači da nas ne bi smjelo iznenaditi ako se iduće godine ista situacija ponovi u Sloveniji. Tada će kod nas biti lokalni izbori na kojima će se kandidirati 'junaci' koji su svoje sredine spasili od 'radioaktivnog smeća'", zaključuje se u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙