FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođačke cijene u travnju porasle za 0,3 posto

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Hrvatskoj u travnju su u odnosu na ožujak bile više za0,3 posto, a na godišnjoj su razini, u travnju ove u odnosu na istimjesec prošle godine, više za 4,5 posto, objavio je Državni zavod zastatistiku.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u travnju su u odnosu na ožujak bile više za 0,3 posto, a na godišnjoj su razini, u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, više za 4,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prva su četiri mjeseca ove godine proizvođačke cijene više za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Promatrano po glavnim industrijskim grupacijama, rastu proizvođačkih cijena u travnju u odnosu na ožujak pridonio je rast cijena trajnih proizvoda za široku potrošnju od 0,9 posto te energije i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto.

Promatrano prema Nacionaloj klasifikaciji djelatnosti, proizvođačke su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom u travnju prema ožujku niže za 1,4 posto, a cijene u rudarstvu i vađenju smanjene su 0,1 posto. Istodobno, cijene u prerađivačkoj industriji porasle za 0,7 posto.

U okviru prerađivačke industrije pritom su najviše, za 4,7 posto, porasle cijene u proizvodnji koksa i naftnih derivata, koje su na godišnjoj razini poskupjele 12,5 posto.

Rast proizvođačkih cijena u travnju u odnosu na ožujak bilježi se i u proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme (1,6 posto), proizvodnji namještaja i ostaloj prerađivačkoj industriji (1,2 posto), proizvodnji proizvoda od gume i plastike (0,8 posto), proizvodnji tekstila te celuloze, papira i proizvoda od papira (0,7 posto), duhanskih proizvoda (0,5 posto), hrane i pića te izdavačkoj djelatnosti (0,3 posto), proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (0,2 posto), proizvodnji odjeće, doradi i bojanju krzna te proizvodnji strojeva i uređaja za 0,1 posto.

Na godišnjoj pak razini, uz cijene u proizvodnji koksa i naftnih derivata, značajniji rast bilježe i proizvođačke cijene u proizvodnji duhanskih proizvoda koje su u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 27 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 9,8 posto te ostalih prijevoznih sredstava za 7,1 posto.

Značajniji rast proizvođačkih cijena na međugodišnjoj se razini bilježi i u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom i toplom vodom, za 12,8 posto, pri čemu su u djelatnosti skupljanje, pročišćavanje i distribucija vode proizvođačke cijene u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 62,6 posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙