FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 5. svibnja

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 5. svibnja.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 5. svibnja.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočit će svečanom otvaranju "Dana Europske unije" pod sloganom "Znanjem protiv predrasuda" koje organizira Hrvatska studentska asocijacija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Cilj je dvodnevne manifestacije - koju podupire Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u sklopu Europskog tjedna - obrazovati studente i mlade o EU-u i potaknuti ih da aktivno sudjeluju u procesu europskih integracija (Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg, 11 sati).

ZAGREB - Američki senator George Voinovich počinje dvodnevni posjet Hrvatskoj gdje će u četvrtak razgovarati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, a u petak putuje u Topusko odakle potječe njegova obitelj. Voinovicha će primiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (Ured Predsjednika, Pantovčak, 10,15 sati), a najavljen je i senatorov susret s premijerom Ivom Sanderom te razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ali zasad nije poznata satnica njegovih razgovora.

LONDON - Velika Britanija izlazi na parlamentarne izbore na kojima se, zbog dobrih gospodarskih rezultata, očekuje treća pobjeda laburista premijera Tonyja Blaira, čiji je osobni imidž narušen napadom na Irak pa bi mu pobjeda mogla biti tijesna, o čemu su govorile i predizborne ankete s nekoliko postotaka prednosti pred oporbenim konzervativcima.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

DEN HAAG - Izjašnjavanje o krivnji pred ICTY-em bosanskog Srbina Ljubomora Borovčanina optuženog za genocid u Srebrenici.

MOSTAR - Očekuju se prvi iskazi svjedoka obrane u nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Anti Jelaviću optuženom za umiješanost u pronevjeru novca što ga je RH posredstvom Hercegovačke banke slala kao pomoć Hrvatima u BiH. Branitelj je zatražio da se Jelaviću ukine pritvor u kojem je od siječnja 2004.

AUSCHWITZ - Poljski dužnosnici, 20.000 ljudi iz cijelog svijeta, te izraelski premijer Ariel Sharon sudjeluju na godišnjem komemorativnom Maršu preživjelih između bivših koncentracijskih logora Auschwitz i Birkenau, odajući počast šest milijuna Židova ubijenih u nacističkom holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush prima u Bijeloj kući nigerijskog predsjednika Oluseguna Obasanjoa, ujedno predsjednika Afričke unije.

VARŠAVA - Poljski bi parlament trebao odlučivati o mogućim prijevremenim izborima.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović i Domagoj Janković

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: +385 1 4808 645

Fax: +385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙