FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 5. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ČAKOVEC - Predsjednik Republike Stjepan Mesić za jučerašnjeg je boravka u Međimurskoj županiji posjetio nekoliko uspješnih međimurskih tvrtki i družio se s građanima na kavi. Mesić je posjetio poduzeća Komet i Izolit u Prelogu, izvor termalne vode u Draškovcu, čakovečku tiskaru Zrinski i poduzeće Autostop. Govoreći u emisiji lokalnog Radija 1 Mesić je je uz ostalo rekao kako su "problemi sa Slovenijom riješivi pa stoga treba sjesti za zajednički stol". "Ako ne dođe do rješenja uvijek postoji mogućnost međunarodne arbitraže", rekao je predsjednik Mesić. "Naznake da se Međimurje priprema za regionalizaciju optimistične su. U EU to je uobičajeno, no s time kod nas ne treba žuriti. Radi se o dugotrajnim procesima. Pitanje je što ljudi žele i što je za njih najpovoljnije", rekao je predsjednik Mesić.

ČAKOVEC - Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jučer je u Međimurju dao potporu članovima, simpatizerima i biračima HDZ-a pred lokalne izbore na središnjim predizbornim skupovima u općinama Podturen i Sveti Juraj Na Bregu. Podržavajući sve nositelje lista premijer je okupljene pozvao da 15. svibnja obvezno izađu na izbore. "Ako nekoga tog dana i boli glava i ne izađe na izbore, neka se ne začudi ako će ga glava boljeti i iduće četiri godine", rekao je predsjednik HDZ-a. Na središnjem skupu u Svetom Jurju Na Bregu okupljenima je poručio da hrvatska Vlada i HDZ izrazito skrbe o kapitalnim projektima u Međimurskoj županiji. Naglasio je da je posljednjih mjeseci za te namjene iz državnog proračuna u Međimurje došlo 150 milijuna kuna.

KARLOVAC - Na središnjem predizbornom skupu HNS-a za grad Karlovac i Karlovačku županiju uoči lokalnih izbora predsjednica stranke Vesna Pusić rekla je sinoć da je nositelj liste za grad Karlovac Nikola Vuljanić "savjestan, oštar, hrabar i pametan" te da "ima sve odlike koje mora imati dobar gradonačelnik". Za Darka Šantića, kao potencijalnog župana Karlovačke županije, rekla je da građani imaju "jedinstvenu prigodu da izaberu za župana čovjeka sa znanjem, izrazitim integritetom ličnosti, vrijednog i s bezgraničnim strpljenjem, koji uvijek učini ono što je rekao da će učiniti". Govoreći nakon Nikole Vuljanića koji je iznio program razvoja Karlovca kao veleučilišnog središta, Vesna Pusić je iznijela niz primjera gradova u svijetu koji su u svojoj postindustrijskoj transformaciji skladišta, tvorničke hale i dokove iskoristili za obrazovne, kulturne i turističke sadržaje i razvili novi identitet i nova radna mjesta.

ZAGREB/KUALA LUMPUR - Ansambl narodnih pjesama i plesova "Lado" po prvi puta gostuje u Kuala Lumpuru u Maleziji gdje su članovi "Lada" upriličili dva zapažena nastupa, priopćeno je jučer iz Veleposlanstva RH u Kuala Lumpuru. U priopćenju se navodi da je nastup hrvatskih umjetnika pobudio veliki interes tamošnje političke i kulturne javnosti i ocjenjuje da će to biti svojevrsni doprinos jačanju hrvatsko-malezijskih kulturnih i političkih odnosa. Dva nastupa ansambla Lado u samom središtu Kuala Lumpura, u hotelsko-turističkom kompleksu Berjaya, dosada su bila odlično posjećena, a među uzvanicima je bilo i 30-ak veleposlanika i ostalih diplomata, predstavnici tamošnjeg političkog, društvenog i kulturnog života, kao i hrvatski državljani koji žive i rade u Maleziji i Singapuru. Ansambl "Lado" u Maleziji boravi od 2. do 5. svibnja, nakon uspješne turneje po Australiji.

ZAGREB - Zbirka pjesama "Sjeverno svjetlo" Davora Vidasa, koju je izdala Naklada MD, predstavljena je jučer u Europskom domu. Knjiga je nastajala je u razdoblju od 1986. do 2001. godine kao svojevrsni lirski dnevnik u koji je autor upisivao strah od osjećaja prolaznosti i čežnje za svijetom gdje su ljubav i radost postojanja konačni cilj, istaknuo je urednik Miroslav Mićanović. Stihovima koji nerijetko zvuče svečano, intonirani kao molitva kojom se obraća za pomoć, suprotstavljaju se trenuci jednostavnosti i svakodnevice, a upravo na toj razlici između uznemirenosti i sjete, između radoznalosti i nepredvidivosti nastala je poezija osebujnog i egzotičnog Sjevernog svjetla, koje uznemirava i raduje pred nadolazeću "dugačku norvešku zimu", rekao je književni kritičar Zvonimir Mrkonjić.

ZAGREB - U Muzeju Mimara sinoć je otvorena izložba Zlatka Jakuša pod nazivom Umjetničko putovanje od Hrvatske do Švedske. Autor je izložio crteže i grafike koji su poslužili kao predlošci za švedske krune, poštanske marke u Hrvatskoj i Švedskoj te za novčanice hrvatskih dinara koje su prethodile današnjoj kuni. Likovna kritika ističe kako je Jakuš jedinstvena pojava u novijoj hrvatskoj umjetnosti te je zahvaljujući svom međunarodnom plasmanu u specifičnom segmentu grafičkog rješenja poštanskih maraka i novčanica stekao ugled koji na ovom jedinstvenom području prije njega nije uživao nijedan hrvatski slikar. Zlatko Jakuš nakon završene srednje škole u Zagrebu studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Stockholmu, a danas živi i stvara u Švedskoj i Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙