FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger izrazio je u srijedu u Zagrebu sumnju da će pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji početi u lipnju, javio je Hrvatski radio. U sklopu Europskog tjedna održan je u Novinarskom domu okrugli stol pod nazivom "Izazovi za Hrvatsku godinu dana nakon proširenja Europske unije" u organizaciji Instituta za međunarodne odnose. U radu okruglog stola sudjelovao je i Wunenburger koji je komentirao akcijski plan hrvatske Vlade za suradnju s Haškim sudom. "Ako se taj akcijski plan primijeni, može pomoći u rješavanju slučaja (generala Ante) Gotovine", rekao je Wunenburger, naglasivši ipak da će te mjere moći "donijeti plod tek za određeno vrijeme, a ne u tjednima koji dolaze".

ZAGREB/BRUXELLES - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević kazao je u srijedu, u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu, da nema političke odluke o slanju hrvatskih vojnika u Irak, a još se raspravlja o raznim oblicima pomoći toj zemlji od kojih je moguće i doniranje vojne opreme. Ministar Rončević je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastanku predstavnika članica Američko-jadranske povelje s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom u sjedištu NATO-a gdje je potpisan dokument o slanju zajedničkog sanitetskog tima u Afganistan. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je da reforme i pripreme Hrvatske, Albanije i Makedonije za ulazak u Sjevernoatlantski savez napreduju više nego dobro.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine tijesnom je većinom glasova u srijedu izabrao kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH Ivu Miru Jovića za novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji će stupiti na tu dužnost potvrdi li ovakvu odluku i Dom naroda državnog parlamenta. Dragan Čović smijenjen je 29. ožujka odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna a izbor i tijek glasovanja o njegovu nasljedniku pokazali su da je došlo do ozbiljnog raskola unutar HDZ-a. Od četvero zastupnika koliko ih HDZ ima u Zastupničkom domu za Jovićev izbor glasovalo je tek njih dvoje pri čemu je on glasovao sam za sebe. Presudnih deset glasova za izbor Joviću dali su bošnjački zastupnici iz Stranke demokratske akcije, HDZ-ova koalicijskog partnera.

ZAGREB/STRASBOURG - Poziv na reformu presporog i nefunkcionalnog pravosudnog sustava Hrvatske najvažnija je preporuka povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe (VE) Alvara Gil-Roblesa u izvješću o Hrvatskoj kojoj se priznaje da je u zadnjem desetljeću znatno napredovala u poštivanju temeljnih ljudskih prava. Izvješće, koje je povjerenik sastavio na temelju posjeta Hrvatskoj u lipnju 2004., od srijede je dostupno na njegovoj web stranici i proslijeđeno Parlamentarnoj skupštini VE na dalju raspravu. "Hrvatska je učinila znatan napredak u poštivanju temeljnih ljudskih prava zadnjih deset godina", piše Gil-Robles u zaključcima i preporukama izvješća od dvadesetak stranica. Povjerenik pozdravlja i napore aktualne vlade da poboljša stanje ljudskih prava svih stanovnika "bez ozbira na etničku pripadnost", te poziva na dostatno financiranje institucija za zaštitu ljudskih prava, poglavito pučkog pravobranitelja.

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine priopćili su u srijedu da tzv. Brijunski transkript i dalje smatraju lažnim. Navode kako je i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu "konstatiralo da transkript ne odgovara tonskom zapisu", zbog ispuštenih ili pogrešno navedenih riječi te krivo atribuiranih govornika sa sastanka hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana s vojnim vrhom održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima. Ocjenjujući "krajnje iznenađujućim" da Državno odvjetništvo unatoč tome tvrdi da su transkripti autentični, odvjetnici ističu kako "tonski zapisi pružaju i druge dokaze da je sam transkript namjerno falsificiran" te dodaju kako "nema sumnje da je transkript koji je poslan u Haag u ured tužiteljice zapravo falsifikat".

PRIŠTINA - Koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhardt Busek izjavio je u srijedu u Prištini da izravni politički razgovori između Prištine i Beograda trebaju početi što prije i da dvije strane nemaju alternativu razgovorima. Busek je nakon razgovora s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem izjavio novinarima da je stajalište Bruxellesa da bi pregovori o konačnom statusu Kosova trebali početi tijekom ove godine. On međutim drži da svi relevantni čimbenici nisu još došli do zajedničkog rješenja te preporuča da se razmotre sve opcije.

DEN HAAG/ZAGREB - Umirovljeni general MUP-a Srbije Sreten Lukić u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za ubojstva, progon i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine, za koje ga tereti optužnica. "Izjašnjavam se po svim točkama optužnice da nisam kriv", rekao je Lukić kad mu je sudac Iain Bonomy pročitao pojedine točke.

DEN HAAG/ZAGREB - Izvanraspravno vijeće Haškog suda zakazalo je za 12. svibnja usmenu raspravu o ustupanju suđenja tzv. vukovarskoj trojci časnika JNA, pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore, objavio je u srijedu ICTY. Na raspravi će predstavnici Tužiteljstva, obrane optuženih te predstavnici Hrvatske i SCG, iznijeti argumente o ustupanju suđenja trojici oficira JNA optuženih za ratne zločine u Vukovaru 1991., potvrđeno je za Hinu u uredu glasnogovornika ICTY-a.

ZAGREB - Godišnjica smrti predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita obilježena je u srijedu na različite načine diljem bivše zajedničke države - od obilaska Titova groba u Kuću cvijeća u Beogradu do ispijanja besplatnog pića za pokoj Titove duše. Mnogobrojni posjetitelji od pristizali su u Kuću cvijeća u Beogradu, mjesto gdje je prije 25 godina pokopan nekadašnji doživotni predsjednik, a najbrojniji među njima su posjetitelji iz Hrvatske, Makedonije i BiH. Najveće zanimanje izazvala su dva Makedonca koja su od Skoplja do Beograda pješačili 14 dana kako bi "izrazili poštovanje Titu", za čije su vladavine, kako su kazali novinarima, živjeli normalno.

ISLAMABAD - Pakistanske sigurnosne snage uhitile su trećega čovjeka Al-Qaide, Libijca Abua Faraja Farja koji je planirao atentat na predsjednika Perveza Mušarafa, izjavio je u srijedu pakistanski ministar informiranja Sheikh Rashid. Abu Faraj uhićen je prošlog vikenda u pograničnoj pakistanskoj zoni Afganistana, istodobno kad i drugih pet pristaša mreže Osame ben Ladena, kazao je ministar.

DUBAI- Iračka militantna skupina Vojska Ansar al-Sune preuzela je u srijedu odgovornost za samoubilački bombaški napad na ured kurdske stranke u Arbilu, na sjeveru Iraka, u kojemu je poginulo najmanje 46 ljudi. U priopćenju objavljenom na internetu naslovljenom na vodećeg kurdskog političara Masuda Barzanija skupina je zaprijetila novim napadima na Kurde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙