FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Madagaskar naseljavan iz Afrike, ali i s Bornea

WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Stanovnici Madagaskaranose gene predaka iz bliske Istočne Afrike i udaljenog Bornea, štoupućuje na velike migracije stanovništva iz Azije u Afriku prije 2.000godina, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.
WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Stanovnici Madagaskara nose gene predaka iz bliske Istočne Afrike i udaljenog Bornea, što upućuje na velike migracije stanovništva iz Azije u Afriku prije 2.000 godina, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.

To otkriće govori u prilog tvrdnjama da je malgaški jezik koji se govori na Madagaskaru bliži nekim indonezijskim nego istočnoafričkim dijalektima, no malo govori o tome kako su doseljenici stigli u tu otočnu državu.

Madagaskar, najveći otok u Indijskom oceanu, nalazi se 400 kilometara od obala Afrike i 6.400 kilometara od Indonezije.

Zbog dugotrajne izolacije na njemu su se razvile jedinstvene životinjske i biljne vrste, među ostalim lemuri i rijetke vrste ptica.

Genetičari sa Sveučilišta Oxford, Cambridge i Leicester proučavali su Y kromosome koji se prenose s oca na sina i mitohondrijsku DNA koju djeca nasljeđuju od majki.

Rezultati su pokazali jasnu podudarnost s dijelovima gena pronađenim kod stanovnika Bornea, velikog otoka kojeg dans dijele Indonezija, Malezija i Bruneji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙