FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ronjenje: Kristijan Curavić oborio rekord

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Kristijan Curavić uspio je već uprvom pokušaju srušiti vlastiti rekord u ronjenju na dah ispod ledazaronivši na Sjevernom polu do dubine od 51,2 metra.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Kristijan Curavić uspio je već u prvom pokušaju srušiti vlastiti rekord u ronjenju na dah ispod leda zaronivši na Sjevernom polu do dubine od 51,2 metra.

Pri temperaturi zraka od - 18°C i vode od - 2°C, Curaviću je trebalo samo 1 minuta i 34 sekunde da za metar i 20 centimetara popravi svoj prošlogodišnji rekord ostvaren na zaleđenom norveškom jezeru Djupvatnet.

Iako je prvi pokušaj obaranja rekorda bio planiran za nedjelju, Kristijan i članovi njegovog tima bili su prisiljeni na odgodu i ostanak u bazi zbog izrazito loših vremenskih prilika, točnije, snježne oluje. Srećom, u ponedjeljak se vrijeme smirilo i dugo očekivani zaron u mračne dubine mogao je početi. Sve je proteklo u najboljem redu, usprkos velikoj hladnoći koju je bilo teško zanemariti. Kao ilustracija može poslužiti podatak da ni 7 milimetara debelo ronilačko odijelo nije moglo spriječiti djelovanje hladne vode, a za vrijeme zarona rupa u ledu morala se neprekidno proširivati, jer se novi led, u samo nekolio sekundi, ponovo stvarao.

"Osjećam se fantastično! Ovo je velika stvar za mene osobno, ali i za Hrvatsku. Ovime nije samo srušen svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda, već je osvojeno i podmorje Sjevera", javio je satelitskim telefonom vidno uzbuđeni Kike.

Novi svjetski rekorder i članovi njegove brojne ekspedicije ostaju u svojoj bazi - ruskoj istraživačkoj stanici Borneo do kraja tjedna, pa postoji mogućnost da Dupin s Krapnja još jednom pokuša pomaknuti granicu ljudske izdržljivosti i zaroni koji metar dublje pod led najsjevernije točke na Zemlji.

Povratak Kristijana Curavića i članova projekta Polarna avantura u nedjelju navečer, 24. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙