FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistanski premijer poziva uleme da pomognu oko demografskih pitanja

ISLAMABAD, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pakistanski premijer Shaukat Azizu srijedu je na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji islamskih teologao pitanjima vezanim uz demografska pitanja, među kojima je težištestavljeno na pitanje kontrolu začeća, pozvao prisutne da se javnozauzmu za upotrebu kontracepcije, čemu se ortodoksni muslimanioduvijek žestoko protive.
ISLAMABAD, 4. svibnja 2005. (Hina) - Pakistanski premijer Shaukat Aziz u srijedu je na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji islamskih teologa o pitanjima vezanim uz demografska pitanja, među kojima je težište stavljeno na pitanje kontrolu začeća, pozvao prisutne da se javno zauzmu za upotrebu kontracepcije, čemu se ortodoksni muslimani oduvijek žestoko protive.

"Neki u islamskom svijetu vjeruju da islam ne dopušta kontracepciju, no mnogi se s tim ne slažu. Željeli bismo dobro razmisliti i otkriti pravi put. Jasno nam je da uleme (islamski teolozi) zahvaljujući svojim stajalištima i ugledu mogu odigrati odlučujuću ulogu u nastojanjima da zajednički postignemo neki cilj kada je riječ o ovom pitanju", rekao je Aziz.

Kontraceptivna sredstva i prezervativi dostupni su stanovnicima Pakistana. U zemlji danas živi 155 milijuna ljudi, no s godišnjim prirastom od 1,9 posto, Pakistan je postao šesta najnaseljenija zemlja na svijetu.

Vlada se pobrinula da se osiguraju sredstva za sterilizaciju, u sklopu raznih zdravstvenih projekata, no njegova je uspješnost samo djelomična zbog žestokog protivljenja konzervativnog klera, posebno u ruralnim područjima zemlje.

Konzervativni muslimani tvrde da islam zabranjuje korištenje kontracepcije, te su uvjereni da brojnija populacija znači i snažniju muslimansku zajednicu u svijetu, no liberalniji muslimani s time se ne slažu i vjeruju da snažniju muslimansku zajednicu u svijetu ne čini broj već dobro obrazovanje, dobro riješena zdravstvena pitanja i snažna ekonomija.

Aziz smatra da bi konferencija mogla pomoći vladi da pronađe način koji će doprinijeti jačanju programa demografske kontrole u zemlji. "Vaša prisutnost na ovoj konferenciji daje mi nadu da ćemo uz vašu potporu postići neke rezultate, posebno u ruralnim dijelovima zemlje", rekao je pakistanski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙