FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varšava: Poljski premijer i dalje prijeti ostavkom

VARŠAVA, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Poljski premijer MarekBelka u srijedu je ponovno izjavio kako namjerava podnijeti ostavkuukoliko se ne raspusti parlament te ako se ne pripremi teren zaodržavanje prijevremenih izbora u lipnju.
VARŠAVA, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Poljski premijer Marek Belka u srijedu je ponovno izjavio kako namjerava podnijeti ostavku ukoliko se ne raspusti parlament te ako se ne pripremi teren za održavanje prijevremenih izbora u lipnju.

"Učinit ću ono što sam ranije rekao, a to znači da ću u slučaju da ne dođe do raspuštanja donjeg doma parlamenta podnijeti ostavku", rekao je Belka u intervjuu za list Rzeczpospolita.

Poljski bi parlament o ovoj odluci trebao glasovati u četvrtak popodne, a za njezino je usvajanje potrebno 307 od ukupno 460 glasova članova donjeg doma parlamenta.

Promatrači smatraju da će blok na čelu s nepopularnom vladajućom strankom Demokratskom lijevom alijansom (SLD) i nekoliko neovisnih manjih stranaka, u podijeljenom poljskom parlamentu uspjeti postići tijesan broj "blokirajućih" glasova koji će dovesti do neusvajanja odluke.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski u nekoliko je navrata rekao kako ne namjerava prihvatiti Belkinu ostavku. Neslaganje oko datuma održavanja izbora između Belke i njegove Demokratske lijeve alijanse ističe sve veće nesuglasice između članova stranke i premijera. Belka je za Rzeczpospolita izjavio kako postoji mogućnost da napusti SLD i osnuje novu Demokratsku stranku (centar), u čijem će prvom kongresu sudjelovati 8. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙