FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 2. do 8. svibnja

ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 2. do 8. svibnja.
ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 2. do 8. svibnja.

PONEDJELJAK, 2. svibnja

-----------------------

TIRANA - Potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec sudjelovat će na dvodnevnom proširenom sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje. U izaslanstvu RH uz potpredsjednika Vlade bit će državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i nacionalni kordinator za NATO Pjer Šimunović.

WASHINGTON - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana boravit će u posjetu SAD-u do 4. svibnja. Tijekom posjeta sastat će se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem.

NEW YORK - Konferencija u Ujedinjenim narodima o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (do 27.).

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom.

LUKSEMBURG - Summit EU-Japan.

UTORAK, 3. svibnja

------------------

- Međunarodni dan slobode tiska.

ZAGREB - Tijekom tradicionalnog Europskog tjedna, od 3. do 10. svibnja, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, uz simbolično otvaranje svojih vrata građanima zgrade na Petretićevom trgu 2 navedenim danima od 10 do 15 sati osim subote i nedjelje, nastojat će različitim obrazovnim i informativnim aktivnostima približiti proces europskih integracija najširoj javnosti.

Osim aktivnosti u okviru projekta Otvorenih vrata Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, na zagrebačkom će se Ekonomskom fakultetu 5. i 6. svibnja održati "EU dani" - predstavljeni nizom predavanja, radionica i informativnih aktivnosti na temu europskih integracija.

Tijekom Europskog tjedna svečano će se proglasiti i pobjednici dvaju natjecanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola (Login@Europe i EUQUIZ), a na Dan Europe u Zagrebu će se za učenike osnovnih škola organizirati edukativna vožnja EU Tramvajem.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

SARAJEVO - Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovat će u posjet BiH gdje će se se sastati s članovima Predsjedništva BiH, a vjerojatno i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

SRIJEDA, 4. svibnja

-------------------

ANKARA - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u posjetu Turskoj.

ČETVRTAK, 5. svibnja

-----------------------------

AUSCHWITZ - Najmanje 18.000 osoba iz više od 50 zemalja očekuje se ove godine na Maršu preživjelih, na mjestu bivšeg logora smrti Auschwitz-Birkenau.

Brojni preživjeli Holokausta će uz tisuće mladih krenuti s kolodvora Auschwitza prema tri kilometra udaljenom logoru Birkenau u kojem su se nalazile plinske komore i krematorij.

Izraelski premijer Ariel Sharon, poljski premijer Marek Belka i šef mađarske vlade Frenc Gyurcsany sudjelovat će na glavnim ceremonijama u Birkenau.

Između 1940. do 1945. je 1,1 milijun osoba, uglavnom Židova iz raznih zemalja okupirane Europe stradalo u kampu Auschwitz-Birkenau, prema poljskim izvorima. Tamo je pogubljeno i 85.000 Poljaka, 20.000 Roma, 15.000 zarobljenika iz tadašnjeg SSSR-a i 12.000 drugih državljana.

LONDON - Opći izbori.

VARŠAVA - Poljski parlament trebao bi glasovati o mogućim prijevremenim izborima.

PETAK, 6. svibnja

-----------------

BUDIMPEŠTA - Počinje dvodnevna konferencija predsjednika parlamenata Europske unije kojoj će nazočiti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush putuje u Latviju, Nizozemsku, Rusiju i Gruziju na obilježavanje 60. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom.

SUBOTA, 7. svibnja

------------------

MAASTRICHT - Posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha Nizozemskoj povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Europi. U Amsterdamu se očekuju prosvjedi protiv posjeta američkog predsjednika.

NEDJELJA, 8. svibnja

--------------------

EUROPA - U Europi se obilježava 60. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Predviđene su proslave u Berlinu, Bratislavi i Pragu.

MOSKVA - Očekuje se sastanak Kvarteta za Bliski istok (Rusija, SAD, UN i EU) na razini ministara vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙