FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PRIŠTINA - Usvajanjem zajedničke deklaracije, u Tirani je u utorak završio dvodnevni sastanak predstavnika zemalja potpisnica Jadranske povelje-Albanije, Hrvatske i Makedonije, javljaju mediji u Tirani. U završnom dokumentu se ponovno ističe da ulazak u NATO ostaje strateški cilj za sve tri zemlje. Albanski predsjednik Alfred Moisiu je na prijemu za sudionike skupa, predstavnike ministarstava vanjskih poslova triju zemalja, izrazio optimizam glede izgleda Albanije, Hrvatske i Makedonije da postanu punopravne članice NATO-a. On je izjavio da će se to dogoditi najkasnije do kraja 2006. godine.

BEOGRAD - Pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković, koji je prošlog tjedna uhićen u Bugarskoj na temelju Interpolove tjeralice koju je raspisala Hrvatska, nakon odluke drugostupanjskog suda u Sofiji kojom mu je potvrđen diplomatski imunitet, bit će vraćen u Srbiju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova SCG. "Ministar vanjskih poslova Vuk Drašković odao je priznanje sudu u Sofiji na poštovanju međunarodnih normi, kao i predstavnicima bugarskog Ministarstva vanjskih poslova na zastupanju stajališta o diplomatskom statusu pukovnika Brankovića", stoji u priopćenju.

SARAJEVO - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u utorak je u Sarajevu, u razgovoru sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podržao njihov prijedlog da BiH bude glavno središte u regiji jugoistočne Europe u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije, priopćila je Služba za informiranje Predsjedništva BiH. "Schroeder je naglasio da će Njemačka nastaviti kontinuirano podupirati približavanje BiH euroatlantskim integracijama, te je izrazio uvjerenje da će Europska komisija donijeti pozitivnu odluku o otpočinjanju pregovora BiH za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU", navodi se u priopćenju.

SARAJEVO - Skupina žena iz udruge Majke Srebrenice dočekala je, mimo protokola, ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, što je iznenadilo i osiguranje ovog posjeta, objavila je u utorak navečer državna televizija BiH. Članice udruge Majke Srebrenice predale su Schroederu plakat na kojem je pisalo da je bolje da razgovara s njima nego sa srpskim članom Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem. One su u kratkom razgovoru sa Schroederom zatražile uhićenje 892 dužnosnika Republike Srpske čija se imena nalaze na popisu osoba osumnjičenih za stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

DEN HAAG/ZAGREB - General vojske bosanskih Srba Vinko Pandurević u utorak se pred Haškim sudom izjasnio da nije kriv za genocid u Srebrenici 1995. i druge ratne zločine za koje ga tereti optužnica. "Nisam kriv", ponavljao je Pandurević nakon što mu je sudac Jean-Claude Antonetti pročitao svaku od sedam točaka izmijenjene i dopunjene optužnice, potvrđene 10. veljače 2005. Pandurević (45) je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik 1. Zvorničke brigade VRS-a čije su snage odigrale središnju ulogu u likvidaciji i pokapanju u masovne grobnice više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice, 11. srpnja 1995.

RIM - Talijansko izvješće o smrti agenta tajne službe SISMI Nicole Caliparija, kojeg su u Bagdadu 4. ožujka ove godine ubili američki vojnici dok se automobilom vozio prema zrakoplovnoj luci nakon oslobađanja novinarke Giuliane Sgrena, razlikuje se od onoga koji su predstavile američke vlasti, pišu u utorak talijanski listovi. Dokument od 52 stranice koji je u noći između ponedjeljka i utorka objavila talijanska tajna služba u suprotnosti je s izvješćem koji su objavile Sjedinjene Američke Države. Prva i ključna razlika, po talijanskim stručnjacima, jest u činjenici da ni jedan znak nije upozoravao na mjesto američke barikade gdje je Calipari ubijen.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud objavio je u utorak da se suđenje kosovskom Albancu Beqa Beqaju, optuženom za nepoštivanje suda zbog prijetnji svjedocima, prekida te da će usmena presuda biti izrečena 5. svibnja. Suđenje Beqaju započelo je prošlog ponedjeljka, 25. travnja, pred Raspravnim vijećem I., pod predsjedanjem suca Amina El Mahdija. Održane su ukupno četiri sjednice, 25., 27. i 28. travnja te 2. svibnja, na kojima su saslušana tri svjedoka - zaštićeni svjedoci B-1 i B-2, te svjedok Jonathan Sutch iz međunarodne uprave na Kosovu. Sve su sjednice protekle gotovo u cijelosti iza zatvorenih vrata.

RIM - Papa Benedikt XVI. primio je u utorak predsjednika Talijanske Republike Carla Azeglia Ciampija u privatnu audijenciju koja je trajala dvadesetak minuta, a posjet će mu uzvratiti 24. lipnja, priopćio je Vatikan. "S osobitim zadovoljstvom prihvativši poziv predsjednika Talijanske Republike Carla Azeglia Ciampija, Papa će Quirinalsku palaču (sjedište talijanskog predsjednika) službeno posjetiti 24. lipnja", kazao je predstojnik vatikanskog ureda za tisak Joaquin Navarro-Valls. Predthodnik Benedikta XVI., Ivan Pavao II. koji je umro 2. travnja, trebao je u petak 29. travnja službeno posjetiti Ciampija u prigodi blagdana svete Katarine Sijenske, zaštitnice Italije.

TEHERAN - U potresu jakosti 5 stupnjeva po Richteru smrtno su stradale najmanje četiri osobe, a 26 ih je ranjeno u gradu Borujerdu na zapadu Irana, priopćila je službena agencija Irna pozivajući se na ravnatelja tamošnje bolnice. Riječ je, kako tvrdi bolnica, o privremenim podacima utvrđenim na temelju prijama pacijenata. Potres je pogodio pokrajinu Lorestan, a epicentar mu je bio oko 35 kilometara od Borujerda, jednog od najvećih gradova te pokrajine s oko 400.000 stanovnika.

MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine odlučila je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kandidirati Ivu Miru Jovića iz Kiseljaka, zastupnika u državnom parlamentu BiH, priopćio je u utorak HDZ. Jović bi na toj dužnosti trebao zamijeniti Dragana Čovića kojeg je potkraj ožujka ove godine s te dužnosti smijenio Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown jer je protiv njega podignuta optužnica zbog korupcije.

ABIDJAN - Više od 8.000 ljudi izbjeglo je od petka pred etničkim sukobima oko grada Duekoue na zapadu Obale Bjelokosti, objavio je u utorak Međunarodni odbor Crvenog križa. "Broj izbjeglica kreće se između šest i osam tisuća", rekla je Kim Gordon-Bates, glasnogovornica ICRC-a u toj državi. Gradonačelnik Duekouea kaže da je u sukobima ubijeno između 25 i 30 ljudi, a ranjeno njih više od 40. Krajem prošlog tjedna izbili su sukobi oko vlasništva nad zemljom između lokalnih stanovnika i poljoprivrednih radnika iz drugih dijelova Obale Bjelokosti.

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogyi u utorak je u mađarskom parlamentu istaknuo da se Budimpešta zalaže za otvaranje Europske unije prema Ukrajini i zemljama bivše Jugoslavije. "To je naš temeljni nacionalni interes, da zemlje te regije što prije i u što većem broju ispune kriterije ulaska u EU i postanu članice EU-a i NATO-a", kazao je mađarski šef diplomacije. "Radikalno pozitivan demokratski preobražaj" u Ukrajini zahtijeva "širi" jasan i pozitivan signal Europske unije. Ukrajini je potrebna europska perpektiva, koja neće ograničiti njezine mogućnosti za budućnost, dodao je.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je dodijelio visoko državno odličje američkom senatoru Georgeu Voinovichu za njegov doprinos razvoju slovensko-američkih odnosa. Voinovich je niz godina kao istaknuti američki političar bio spreman dati savjete kako da Slovenija učvrsti svoj međunarodni položaj, a to se dogodilo i prilikom njene kandidature za ulazak u NATO savez, rekao je Drnovšek na Brdu kod Kranja predajući Voinovichu Zlatni orden za zasluge u međunarodnoj diplomaciji.

BAGDAD - Iračka vlada koju je sastavio šijitski premijer Ibrahim al-Jaafari prisegnula je u utorak u Bagdadu na prigodnoj svečanosti, ali na objavljenom popisu njezinih članova nema imena nositelja ključnih ministarstava kao što su ministarstvo obrane, obećano sunitima, i nafte. Na svečanosti koja je upriličena u konferencijskoj dvorani u Zelenoj zoni, sektoru u središtu Bagdada u kojemu su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti, službeno je potvrđena vlada potekla iz ndavnih prvih demokratskih izbora u zemlji, održanih nakon više od 50 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙