FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju su odvjetnici generala Ante Gotovine podnijeli protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog krivotvorenja tzv. brijunskog transkripta. Riječ je o transkriptu sa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom, održanog uoči akcije Oluja, 31. srpnja 1995. "Na temelju rezultata provedenih istražnih radnji i pribavljenog tonskog zapisa utvrdili smo da ne postoji osnovana sumnja da se radi o krivotvorenju transkripta", stoji u priopćenju kojim zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović obavještava da je kaznena prijava Gotovininih odvjetnika Marijana Pedišića i Ive Farčića odbačena još u petak. Farčić je Hini najavio da će obrana preuzeti kazneni progon i zatražiti nove istražne radnje. Dometnuo je kako je iznenađen činjenicom da postoji zapis brijunskog sastanka jer se, kako je rekao, dosad tvrdilo da ga nema.

ZAGREB - Braći Katavić, od kojih je jedan osumnjičen da je 2001. krivotvorio putovnicu haškog bjegunca Ante Gotovine, danas je određen jednomjesečni pritvor, a protiv njih te odvjetnika Marijana Pedišića i bivšeg zagrebačkog policajca Saliha Fazlića pokrenute su istražne radnje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Istražni sudac Zdenko Posavec odredio je jednomjesečni pritvor braći Franji i Miroslavu Katavić koje tužilaštvo tereti za posjedovanje sredstava za krivotvorenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a Franju i za krivotvorenje putovnice za potrebe odbjeglog generala Ante Gotovine.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader odbio je danas komentirati novinske napise prema kojima tajne službe već godinu dana znaju lažno ime odbjeglog generala Ante Gotovine. Ne bih komentirao sve što piše u novinama, rekao je premijer na Hrvatskom radiju i dodao da tajne službe "to nisu saznale jučer", da akcija traje dulje, a koliko ne može reći. Opetovao je i kako nema nikakvih saznanja da je Gotovina u Hrvatskoj. Sanader nije htio komentirati ni napise da je Marijan Pedišić, odvjetnik Gotovine i Petrača, umješan u krivotvorenje Gotovinine putovnice. Potvrdio je tek da je "to što se radi" dio Vladina Akcijskog plana koji je predstavljen radnoj skupini Europskog vijeća, koja treba ocijeniti suradnju Hrvatske i Haaga, odbivši iznijeti detalje tog Plana.

ZAGREB - Uprava tvrtke Sljeme do sutra poslijepodne treba pripremiti nacrt prijedloga sporazuma o nagodbi sa svim vjerovnicima društva uključujući i radnike, a tada će biti nastavljeni i pregovori sa sindikatom, odnosno održan novi radni sastanak u Uredu za socijalno partnerstvo. Sutra bi se trebao usuglasiti tekst sporazuma o nagodbi radi postizanja dogovora između Uprave Sljemena, Finagre i sindikata, priopćeno je iz Ureda za socijalno partnerstvo nakon njihovog današnjeg zajedničkog sastanka.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i Svjetske banke potpisali su danas u Sisku ugovor o 35 milijuna eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt socijalnog i gospodarskog oporavka nerazvijenih područja u Hrvatskoj. U Domu Inine Rafinerije nafte u Sisku ugovor su potpisali hrvatski ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth. Projekt oporavka nerazvijenih i ratom pogođenih područja vrijedan je ukupno 60 milijuna eura, provest će se u 13 županija i financirati s 35 milujuna eura od zajma i 25 milijuna eura iz državnog proračuna.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano predstavio Vladin akcijski plan "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015.", koji, kako je rekao, predstavlja konkretne mjere za poboljšanje uvjeta života i integraciju Roma u društvo. Desetljeće za uključivanje Roma predstavlja političku obvezu koju je usvojilo osam zemalja srednje i jugoistočne Europe, a podupire je međunarodna zajednica. Radi se o prvom zajedničkom naporu za promjenu života Roma. Premijer Sanader je zajedno s drugim premijerima europskih zemalja Deklaraciju o Desetljeću uključenja Roma 2005.-2010. potpisao u Sofiji 2. veljače 2005.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ističe u današnjem priopćenju da je slobodno novinarstvo jedan od najvažnijih čimbenika za demokraciju društva i države te preduvjet ostalih sloboda. "Podsjećamo da novinarska profesionalna umješnost i savjest više nego u većini drugih profesija moraju činiti jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Tek tada se može govoriti o novinarstvu kao tzv. četvrtoj vlasti, koja stvarno ne vlada ničim i ništa ne odlučuje, ali zato nadzire izvršnu i zakonodavnu vlast i presudno utječe na javnost", stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka.

ZAGREB - Iznoseći svoju obranu na suđenju za navodne malverzacije pri kupnji dionica u tvrtkama "Diona" i "Univerzal" nekada najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle danas je ustvrdio da je sve radio pravno i moralno. Kao i pri prvom izjašnjavanju o krivnji na početku suđenja, Kutle je iznoseći obranu ponovio kako, unatoč ekonomskom obrazovanju, ne može točno odgovoriti za što ga se tereti u ovom slučaju koji će nepravomoćno završiti sutra u 13 sati. Tada bi sudac zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šovanj trebao pročitati presudu.

SPLIT - Četrdesetosmogodišnja službenica Ureda državne uprave iz Makarske pritvorena je nakon što je kriminalističkom obradbom utvrđena sumnja da si je izdavanjem lažnih rješenja o kategorizaciji turističkih objekata na makarskom području protuzakonito priskrbila najmanje 450 tisuća kuna, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Kazneno je prijavljena za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, a osim nje, za poticanje na ta kažnjiva djela, prijavljeni su i četrdesetčetverogodišnja Omišanka, također zaposlena u Uredu državne uprave, te četrdesetrogodišnji Splićanin.

ZAGREB - One Stop Shop, projekt koji poduzetnicima treba omogućiti da na jednom mjestu ishode sve dozvole potrebne za pokretanje posla, kreće 11. svibnja, najavio je danas premijer Ivo Sanader na Hrvatskom radiju. Najavio je i da bi vrlo skoro trebao biti raspisan međunarodni natječaj za konzultanta za drugu fazu privatizacije Ine. Druga faza ide tijekom ove godine, a kada, o tome ćemo razgovarati vrlo skoro, kazao je premijer, najavljujući niz susreta s menadžmentom Ine i njenim strateškim partnerom MOL-om.

ŽUPANJA - Predsjednik Stjepan Mesić poslijepodne je u SDF-u, pogonu talijanske tvrtke traktora i kombajna u Županji, nazočio izlasku prvog kombajna iz proizvodnje i ponovno pozvao strane ulagače u Hrvatsku. "Moramo uvjeriti svoje prijatelje u Europi i svijetu da je Hrvatska danas sigurna, da se u Hrvatsku isplati ulagati, a mi trebamo osigurati standarde odnosno uskladiti ih sa zemljana Europske unije", rekao je Mesić u izjavi novinarima pošto je u pratnji predsjednika tvrtke Same Deutz-Fahra Vittoria Carozze u njezinu pogonu u Županji nazočio izlasku prvog kombajna "topliner 5690" HTS s proizvodne linije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙