FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Nakon završenog inspekcijskog nalaza u Caritasovu dječjem domu u Brezovici, ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas kako nisu pronađene nikave nepravilnosti u radu doma te da nema naznaka o zlostavljanju štićenika doma u ovoj i prošloj godini. "Bitno je da u ovom trenutku sve funkcionira dobro i nema naznaka nasilja", izjavio je Ljubičić nakon konferencije za novinare. Dodao je kako će nalaz proslijediti Uredu pravobraniteljice za djecu te ponovio da ne želi biti odgovoran za događaje iz vremena mandata prethodne Vlade, koja ih nije riješila.

ZAGREB - Tradicionalnom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" Sindikat novinara Hrvatske upozorio je danas, u povodu Svjetskog dana slobode medija, na učestala kršenja prava radnika u medijima i nužnost potpisivanja Nacionalnog kolektivnog ugovora o kojemu se već dvije godine pregovara s udrugama poslodavaca. U proglasu, koji je danas pročitan u gotovo svim hrvatskim medijima, Sindkikat podsjeća na nužnost potpisivanja Ugovora radi zaštite novinara i medijskih radnika u malim lokalnim medijima, kao i stalnih honorarnih suradnika koji u medijima godinama rade na crno, bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

ZAGREB - Kolumnistica Jutarnjeg lista Sanja Modrić danas je proglašena novinarkom za 2004., a nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) uručena joj je na svečanosti u Novinarskom domu. Dobitnika nagrade "Novinar godine" tajnim glasovanjem biralil su članovi HND-a između gospođe Modrić i kolumnista Novog lista Branka Mijića. Nagradu je dobitnici uručio potpredsjednik HND-a Luko Brailo, koji je na početku svečanosti u ime Društva pozdravio okupljene i ukazao na njegovu važnost za slobodu i razvoj medija u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić i dekani četiri medicinska fakulteta iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka potpisali su danas Sporazum o suradnji u području edukacije i usavršavanja zdravstvenih djelatnika na temelju međunarodnih i europskih standarda. Fakulteti će zajednički izraditi jedinstveni katalog znanja, stavova i vještina studija medicine, u što će uključiti najvrsnije predstavnike fakulteta, stoji u sporazumu. "Po prvi puta četiri hrvatska medicinska fakulteta zajedno će raditi na edukativnim programima - programima stručnih ispita, specijalizacija i užih specijalizacija u sklopu standarda Bolonjskog procesa", istaknuo je ministar Ljubičić.

ZAGREB - Otkrivanjem spomen ploče na pročelju Akademije dramske umjetnosti danas je svečano obilježena 10. godišnjica granatiranja grada Zagreba i stradavanja studenata i djelatnika Akademije, te baletnih umjetnika Hrvatskog narodnog kazališta. Spomen ploču otkrili su predstavnici Akademije, Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a svečanom činu nazočio je i ministar kulture Božo Biškupić. Ističući kako spomen ploču podižu s velikom ljubavlju prema kolegama, predsjednik društva baletnih umjetnika Svebor Sečak rekao je kako je događaj od prije deset godina promijenio mnoge sudbine, a neke i zauvijek prekinuo.

RIJEKA - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, govoreći na današnjoj svečanoj akademiji u povodu 60. godišnjice oslobođenja Rijeke održanoj u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, istaknuo je da Hrvatska baštini temelje antifašizma radi očuvanja mira i sprječavanja ponavljanja tragične povijesti. Istaknuo je da generacije koje dolaze moraju učiti stvarne povijesne činjenice o Drugom svjetskom ratu i antifašizmu kako se ne bi opet našle "u kaosu poremećenih vrijednosti" te kako se "ne bi morale boriti za slobodu koju danas imaju". Te generacije, rekao je Mesić, moraju shvatiti kakvo je bio zlo fašizam u svim pojavnim oblicima te cijeniti i poštovati borbu i žrtve antifašizma u temeljima Republike Hrvatske.

ZAGREB - Sudionici okruglog stola "Politika i zdravlje: Zdravlje u predizbornim kampanjama", koji je danas održan u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, suglasili su se da zdravstvena politika ne smije ostati ograničena na upravljanje sustavom zdravstva. "Zdravstvena politika mora biti i politika zdravlja, mora modificirati rizična ponašanja i raditi na očuvanju integriteta socijalnih struktura, budući da bolesti generiraju i loši socijalni uvjeti te stres", upozorila je nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić. Da je u programima političkih stranaka prepoznatljivija orijentiranost na bolest nego na zdravlje slaže se i Željka Antunović, koja je na skupu bila u ime SDP-a.

ZAGREB - Nakon što je Vrhovni sud odbio dvije žalbe Hrvatskog liječničkog sindikata o zabrani štrajka, predsjednik sindikata Ivica Babić najavio je tužbu Ustavnom sudu radi zaštite prava liječnika na štrajk. "Imamo pravo zaštititi svoje pravo na štrajk jer ispada da jedino liječnici u Hrvatskoj ne mogu štrajkati", izjavio je Babić za Hinu. Dodao je kako HLS ostaje pri svojim zahtjevima za povećanjem materijalnih i ostalih strukovnih prava liječnika, ali dosad od Ministarstva zdravstva nisu dobili nikakav konkretan prijedlog. Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je novinarima da su presude Vrhovnog suda kojima su odbačene žalbe sindikata bile očekivane.

ZAGREB - Glazbeniku, kompozitoru i producentu Liviju Morosinu Ustavni je sud usvojio žalbu i ukinuo rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije kojim je njegova nezavisna kandidacijska lista za Gradsko vijeće Vodnjana proglašena nepravovaljanom. Odlukom Ustavnog suda, objavljenom na web stranici Narodnih novina, Morosinova nezavisna lista postala je pravovaljana izborna lista za Gradsko vijeće Vodnjana. "Vjerovao sam u pravni sustav i pokazalo se da se pravo kod nas može ostvariti", kratko je Hini izjavio Morosin.

OSIJEK - Predstavnici HDZ-a danas su ušli u prostorije osječkog sjedišta stranke, za koje su proteklih dana zahtijevali primopredaju od bivših čelnika županijskog i osječkog HDZ-a Branimira Glavaša i Vladimira Šišljagića, koje je Nacionalno vijeće HDZ-a isključilo iz stranke. Obavijest o ulasku u prostorije za Hinu je potvrdio županijski povjerenik HDZ-a Tomislav Ivić, kazavši kako nije riječ o primopredaji, nego da su predstavnci stranke u nazočnosti odvjetnika i javnog bilježnika promijenili brave i ušli u stranačke prostorije te kako se obavlja očevid zatečenog stanja.

ZAGREB - Srećko Ferenčak i Petar Turković, osumnjičeni za nezakonitu preprodaju gradskog zemljišta na čemu su navodno zaradili više milijuna kuna, odbacili su danas pred istražnim sucem optužbe tužiteljstva u tzv. slučaju nanbudo. "Osumnjičeni Ferenčak dao je detaljan iskaz koji je trajao oko tri sata", potvrdio je Hini istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić, ne želeći otkriti detalje sa saslušanja Ferenčaka, saborskog zastupnika HNS-a kojemu je sredinom ožujka skinut imunitet zbog "slučaja nanbudo".

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak od svog je osnutka 1992. godine do ožujka ove godine odobrila kreditnih sredstava u vrijednosti od 22,34 milijarde kuna, od čega se najveći iznos, od 8,7 milijardi kuna odnosi na kreditiranje gospodarskih djelatnosti, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Komore Zagreb na temu razvoja i kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva.

ZAGREB - Novi operater fiksne telefonije H1, iza kojeg stoji tvrtka Portus, predstavio je danas svoja tri tarifna paketa koji, po njihovoj procjeni, mjesečne troškove telefoniranja smanjuju za prosječno 20 posto. Riječ je o paketima "H1 plavo", "H1 crveno" i "H1 zeleno", u svakom je obračunska jedinica sekunda, koja se primjenjuje od početka razgovora, što znači da će građani plaćati isključivo ono što potroše, kazao je član Uprave Portusa za marketing Feliks Unković. Paketi će se u prodaji naći od 5. svibnja na više od 50 lokacija diljem Hrvatske, a taj datum za tog operatera, dodao je Unković, znači i početak njihova komercijalnog rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙