FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Pregovori Uprave mesne industrije Sljemena, većinskog vlasnika Finagre i predstavnika sindikata u Uredu za socijalno partenerstvo prekinuti su jer ni danas nije postignut dogovor. "Pregovori su završili, dogovora nema. Prosvjed se nastavlja", rekao je regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Ivica Rogić u izjavi za Hinu nakon zajedničkog sastanka Uprave Sljemena, Fiangre i sindikata na kojem su pregovarali o Finagrinu prijedlogu sporazuma o nagodbi sa svim vjerovnicima društva, uključivo i radnike Sljemena.

ZAGREB - Miroslav Kutle nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za navodne malverzacije pri kupnji i prodaji dionica trgovačkog lanca Dione i bjelovarske tvrtke Univerzal. Sudsko vijeće oslobodilo je Kutlu optužbe da je od 1995. do 1998., kao odgovorna osoba "Globus holdinga", iskoristio svoj položaj i ovlasti, te malverzacijama s dionicama Dione nezakonito "zaradio" više od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a u slučaju Univerzala više od 400 tisuća maraka, odnosno ukupno 58 milijuna kuna. Teretilo ga se, naime, da je kupio dionice tih tvrtki, nakon čega je naložio svojim zaposlenicima u tvrtki Globus holding da od njega otkupe dionice po znatno većoj cijeni.

ZAGREB - Nezadovoljni radom Hrvatskog novinarskog društva, posebice odlukama o ovogodišnjim dobitnicima novinarskih nagrada, 19-tero novinara HTV-a priopćilo je danas da istupa iz HND-a. U novinarskoj udruzi, pak, tu odluku drže ishitrenom. Novinare HTV-a, koji kažu da njihovo nezadovoljstvo radom HND-a traje već poduže, posebno je zatekla odluka da se nagrada za najbolji televizijski intervju u 2004. dodijelila Silviji Luks. Nagrada se tako dodjeljuje novinarki zbog koje se vodstvo naše kuće iste godine, prvi put u povijesti, moralo ispričati gledateljstvu zbog neprofesionalizma, stoji u priopćenju HTV-ovih novinara informativnog programa.

RIJEKA - Predsjednik Stjepan Mesić je, odgovarajući na novinarske upite nakon svečane akademije u povodu 60. obljetnice oslobođenja Rijeke, izjavio kako pronađeni tonski i videozapisi sastanka pokojnog predsjednika Republike Franje Tuđmana s vojnim vrhom na Brijunima, uoči akcije Oluja 1995. godine, nedvojbeno potvrđuju autentičnost transkripata. Predsjednik je rekao da ne zna što će ta potvrda autentičnosti značiti Haškom sudu te da će o tome odlučiti sam sud. Kako je rekao, za Hrvatsku će to značiti da upotpunjuje suradnju s Haškim sudom. "Predali smo sve dokumente koji su od nas traženi".

SPLIT - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu ukinulo je danas presudu Općinskog suda kojom su Anto Đapić i Boris Kandare prije mjesec dana oslobođeni optužbe u slučaju "lažnog magisterija" i vratilo je na ponovni postupak pred Općinskim sudom, potvrdila je članica Vijeća, zamjenica predsjednika Suda Marica Šćepanović. No, kako je presuda ukinuta samo dan prije nastupa apsolutne zastare, Općinski sud sutra može samo po službenoj dužnosti konstatirati da je nastupila zastara kaznenog progona, budući da nema vremena za pokretanje ponovnog postupka i donošenja nove presude, kazala je Šćepanović.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno počelo suđenje Nikici Jelaviću (43) za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija 1999. u središtu Zagreba te pokušaje ubojstva Vjeke Sliška i još dvojice navodnih pripadnika zagrebačkog podzemlja. Nakon čitanja optužnice Jelavić je izjavio da se ne osjeća krivim. Njega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je 27. studenoga 1999. u 1,30 sati noću, u Preradovićevoj ulici, iz ručnog bacača pucao u automobil u kojemu su bili Vjeko Sliško, njegov navodni suparnik u zagrebačkom podzemlju, i Ivica Bertić. Projektil je, kako stoji u optužnici, pogodio slučajnog prolaznika Zorana Dominija, potom pogodio u jeep od kojeg se odbio i pao na kolnik, nakon čega je eksplodirao.

RIJEKA - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas brodogradilište "3. maj" u povodu 100. obljetnice njegova osnutka te je s predstavnicima Uprave razgovarao o stanju i teškoćama domaćeg brodograditeljstva na svjetskom tržištu, a sadašnjim i bivšim zaposlenicima čestitao obljetnicu. Predsjednik Mesić je rekao da bi domaćoj brodogradnji mogla pomoći i hrvatska diplomacija lobiranjem i promicanjem hrvatskog gospodarstva, te da bi pri izboru veleposlanika trebalo razmotriti tko je od kandidata znanjem na tom području učinkovitiji.

SPLIT - Pedesetak splitskih novinara pridružilo se danas svojim potpisima otvorenom pismu, koje je vodstvu Hrvatskog novinarskog društva i hrvatskoj javnosti uputila Inicijativa novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a nezadovoljni reagiranjem vodstva novinarskog društva na haške optužnice protiv trojice hrvatskih novinara. Ivicu Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja Haški je sud optužio za nepoštivanje Suda zbog objavljivanja iskaza i identiteta zaštićenih haaških svjedoka u slučaju Blaškić.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas kako je veličina Pape Ivana Pavla II. bila u skladu njegova života i riječi, osobe koja je stajala iza svega što govori i radi. Govoreći na okruglom stolu "Ivan Pavao II. i mediji - ostavština za budućnost", u povodu Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, koji su organizirali Tiskovni ured i Odbor za medije Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Bozanić posebno je govorio o osobi i susretima sa Svetim Ocem. "Papa redovito nije puno govorio, slušao je i usmjeravao razgovor. Bio je čovjek koji je stalno bio otvorene za slušanje i širenje svoje spoznaje", izjavio je kardinal Bozanić, prisjećajući se susreta s Ivanom Pavlom II.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo financija i Zagrebačka banka potpisali su danas ugovor o otkupu potraživanja ljekarni prema HZZO-u do iznosa od 850 milijuna kuna, priopćeno je iz HZZO-a. Otkupljena potraživanja HZZO će podmiriti u roku godine dana od sklapanja ugovora. Realiziranjem otkupa potraživanja bit će podmiren ukupni dospjeli dug HZZO-a prema ljekarnama, čime će se u cijelosti normalizirati situacija u plaćanju HZZO-a prema ljekarnama te ljekarni prema veledrogerijama, naglašava se u priopćenju.

PAKRAC - Oko 800 bivših pripadnika specijalne policije i mnogobrojni Pakračani i Lipičani danas su na Omanovcu iznad Pakraca obilježili 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođena okupirana zapadna Slavonija. Proslavu je priredila Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova.

ZAGREB - U povodu 7. obljetnice smrti Gojka Šuška, dugogodišnjeg hrvatskog ministra obrane, danas je izaslanstvo Hrvatskog bloka - pokreta za modernu Hrvatsku položilo vijenac i zapalilo svijeće na njegovu grobu, priopćeno je iz Hrvatskog bloka. Gojko Šušak umro je 3. svibnja 1998. nakon teške bolesti. Bio je ratni ministar obrane i najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙