FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Beqaju prekinuto, presuda u četvrtak

DEN HAAG/ZAGREB,3. svibnja(Hina) - Haški sud (ICTY) objavio je u utorakda se suđenje kosovskom Albancu Beqa Beqaju, optuženom za nepoštivanjesuda zbog prijetnji svjedocima, prekida te da će usmena presuda bitiizrečena 5. svibnja.
DEN HAAG/ZAGREB,3. svibnja(Hina) - Haški sud (ICTY) objavio je u utorak da se suđenje kosovskom Albancu Beqa Beqaju, optuženom za nepoštivanje suda zbog prijetnji svjedocima, prekida te da će usmena presuda biti izrečena 5. svibnja.

Suđenje Beqaju započelo je prošlog ponedjeljka, 25. travnja, pred Raspravnim vijećem I., pod predsjedanjem suca Amina El Mahdija.

Održane su ukupno četiri sjednice, 25., 27. i 28. travnja te 2. svibnja, na kojima su saslušana tri svjedoka - zaštićeni svjedoci B-1 i B-2, te svjedok Jonathan Sutch iz međunarodne uprave na Kosovu. Sve su sjednice protekle gotovo u cijelosti iza zatvorenih vrata.

Prema tužitelju Davidu Eperssonu, optuženi je tijekom 2004. u "šest navrata tražio od zaštićenih svjedoka B-1 i B-2 da povuku izjave koje terete Fatmira Limaja, Isaka Muslijua i Haradina Balju, koje je ICTY optužio za zločine nad Srbima i Albancima u logoru OVK-a".

U optužnici od 21. listopada 2004. Beqaja se tereti u tri točke za nepoštivanje suda, nepoštivanje u pokušaju i poticanje na nepoštivanje suda, te se navodi da je postupajući po nalogu Limaja i svog rođaka Muslijua, svjedoke B-1 i B-2 zastrašivao i pokušavao podmititi, nudeći im zemlju i novac.

Beqaj (52) je negirao navode optužbe kao lažne, rekavši da nikome nije nudio zemlju i novac, niti su to Limaj i Musliju od njega tražili.

Za nepoštivanje suda Pravilnik ICTY-a predviđa kaznu do sedam godina zatvora, novčanu do 100.000 eura ili kombinaciju tih kazni.

Na svjedoka B-1 dva puta je pokušan atentat na Kosovu, zbog čega je 2003. preseljen u drugu zemlju. Beqaj je na B-1 uglavnom utjecao posredno, preko rođaka, ali je istražiteljima ICTY-a priznao i izravan razgovor s njim, rekao je tužitelj.

B-1 je na suđenju trojici zapovjednika OVK, koje je u tijeku, bio krunski svjedok optužbe, opisavši u svom iskazu kako je u lipnju 1998. preživio strijeljanje 12 zatočenika logora Lapušnik, koji je evakuiran zbog prodora srpskih snaga.

B-1 je potvrdio da je strijeljanje zatočenika naredio Limaj a izvršio Balja, te ispričao kako ga je trećeoptuženi Musliu tukao i mučio prilikom ispitivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙