FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrijska proizvodnja u ožujku ista kao u veljači

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u ožujkuove godine zadržala istu razinu proizvodnje kao i u veljači, a uusporedbi sa ožujkom prošle godine porasla je za 1,3 posto,desezonirani su podaci Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u ožujku ove godine zadržala istu razinu proizvodnje kao i u veljači, a u usporedbi sa ožujkom prošle godine porasla je za 1,3 posto, desezonirani su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od travnja prošle do ožujka ove godine, u usporedbi s proizvodnjom iz razdoblja od travnja 2003. do ožujka 2004., veća je za 2,6 posto.

To su podaci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

U prvom tromjesečju uočava se usporavanje rasta industrijske proizvodnje. Naime, nakon blagih stopa rasta u drugoj polovici prošle godine (od 0,1 do 0,3 posto) na mjesečnoj razini trend ciklus industrijske proizvodnje pokazuje da je ta proizvodnja u siječnju i ožujku zadržana na razini iz prethodnog mjeseca, dok je u veljači zabilježeno smanjenje za 0,1 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacijske djelatnosti, u ožujku ove u usporedbi s prethodnim mjesecom proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom bilježi rast za 1,2 posto, dok je proizvodnja u prerađivačkoj industriji i rudarstvu i vađenju ostala na istoj razini kao i u veljači.

Promatrano po Glavnim industrijskim grupacijama, u navedenom je razdoblju, proizvodnja energije porasla za 0,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena jedan posto, intermedijarnih proizvoda osim energije smanjena za 0,7 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Industrijske proizvodnja u prerađivačkoj industriji u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine porasla je za 2,2 posto, a opskrba električnom energijom, plinom i vodom, za 0,2 posto. Istodobno, proizvodnja u rudarstvu i vađenju smanjena je za 8,3 posto.

Prema odabranim odjeljcima NKD-a, industrijska proizvodnja u ožujku ove godine u usporedbi s istim lanjskim mjesecom zabilježila je porast u devet djelatnosti pri čemu za najviših 12,5 posto u proizvodnji električnih strojeva i aparata. Proizvodnja hrane i pića porasla je 5,1 posto, a u toj djelatnosti zabilježen je stalan trend rasta još od studenog lani.

Istodobno, pad proizvodnje na godišnoj je razini zabilježen u tri djelatnosti, od čega je najviši u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 6,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙