FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić obećao pomoć radnicima "Sljemena"

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić obećao je uponedjeljak na večer radnicima Sljemena, koji već pet dana prosvjedujuna Markovom trgu, da će u vezi s njihovim problemom razgovarati spremijerom, predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju iUSKOK-om.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić obećao je u ponedjeljak na večer radnicima Sljemena, koji već pet dana prosvjeduju na Markovom trgu, da će u vezi s njihovim problemom razgovarati s premijerom, predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju i USKOK-om.

"Nakon toga opet ćemo se naći ili ovdje ili u Sljemenu", poručio je predsjednik Mesić.

"Sve što tamo postoji vi ste stvarali, ali niste dali pravila igre. Pravila je dala država i država mora pomoći da se nađe rješenje", rekao je predsjednik Mesić.

"Ako se našlo izlaz za Valpovo, neka se nađe i za Sljeme", dodao je Mesić.

Ustvrdio je da je sve počelo s pogrešnim modelom privatizacije koji je i doveo do ovoga što se sada događa: "pretvorbom koja je završila katastrofom".

"Svuda u svijetu se na hrani zarađuje, a mi ovdje moramo zatvarati firmu i kupovati strani proizvod. To je ono što i meni nije jasno", dodao je predsjednik Mesić i obećao da će sa svojim savjetnicima vidjeti kako stoji s kaznenim postupkom i može li se nešto učiniti na ubrzanju postupka, kako radnici ne bi bili izigrani.

Regionalni povjerenik sindikata zaposlenih u PPDIV-u Ivica Rogić izrazio je u ime 300-tinjak radnika Sljemena zadovoljstvo posjetom predsjednika Mesića.

"U utorak će vlasnik staviti svoj prijedlog nagodbe na stol, a nama bitni elementi u nagodbi su koji iznos, kada će biti isplaćen radnicima i tko garantira za to. Rado bi prihvatili da to bude bilo koja državna institucija, makar se radi o privatnom vlasniku", rekao je Rogić.

Tražimo čvrsta jamstva jer Finagri, koja je 73 postotni vlasnik Sljemena, više ne vjerujemo budući da su se sva njihova obećanja od vraćanja dionica do isplate plaća pokazala nevažećima, naglasio je i ustvrdio da u Sljemenu ima dovoljno imovine da se naplate i radnici i vjerovnici, ako to bude napravljeno na pošten način.

Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović je rekao da je uz radnike postoji još 200 vjerovnika, a jedan od velikih je i Privredna banka Zagreb te naveo da samo rješavanje generalne nagodbe svih zajedno rješava cijelu situaciju.

Predsjednik Mesić posjetio je radnike samoinicijativno ponukan plakatom "Predsjedniče i mi smo građani ove države", a jedan od radnika rekao mu je na odlasku da i za njega imaju jednu praznu vreću za spavanje i da im se pridruži.

Sindikalne predstavnike u utorak očekuju novi pregovori s predstavnicima uprave i vlasnika u Uredu za socijalno partnerstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙