FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseta obljetnica raketiranje Dječje bolnice u Klaićevoj

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - U raketiranju Zagreba na današnji dan1995. godine u 12,10 sati jednim je projektilom iz višecjevnograketnog bacača pogođena Klinika za dječje bolesti iz Klaićeve.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - U raketiranju Zagreba na današnji dan 1995. godine u 12,10 sati jednim je projektilom iz višecjevnog raketnog bacača pogođena Klinika za dječje bolesti iz Klaićeve.

Ranjeno je šest osoba, nekoliko roditelja te djelatnici bolnice - medicinska sestra i strojarski tehničar.

Na sreću u raketiranju nije ozlijeđeno ni jedno dijete, a zahvaljujući brzoj reakciji i dobroj uvježbanosti medicinskog osoblja, mali bolesnici su dobro zbrinuti i bez tjelesnih ozljeda.

Tijekom demontiranja jednog od mnogobrojnih "zvončića" razasutih po dvorištu bolnice, smrtno je stradao policajac-pirotehničar Ivan Markulin.

"Raketiranje nas je više iznenadilo nego zastrašilo s obzirom na rat koji je trajao već više godina. Ipak, bila je pogođena dječja bolnica koja u ratu nije primarni cilj i zbog toga smo postali zanimljivi svijetu", kaže ravnatelj Dječje bolnice Ivan Fattorini.

Djelatnici Dječje bolnice danas se prisjećaju dramatičnih trenutaka iz 1995. godine. U bolnici se održava stručni simpozij "Djeca stradalnici Domovinskog rata", na kojemu će biti govora o medicinskoj skrbi o djeci u ratu.

U vrijeme napada u 12.10 sati sudionici skupa okupit će se ispred bolnice i simbolično prisjetiti svega što se tada dogodilo.

Središnji događaj obilježavanja 10. godina od raketiranja bolnice održava se u HNK-u gdje će, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, večeras biti predstavljeni dokumentarni film i zbornik "Dječja bolnica kao meta".

Tijekom Domovinskog rata u Klinici za dječje bolesti obrađeno je 213 ranjene djece, od čega je 97 primarno liječeno u Klaićevoj, dok su ostala bila evakuirana iz ratnih i regionalnih bolnica.

Ni jedno dijete, a radilo se većinom o ranama od granatiranja, nije umrlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙