FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Princ Rainier od Monaka bio je jedan od najomiljenijih vladara

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Princ Rainier III. od Monaka, koji jeumro u srijedu na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u Monacu zbogzatajenja vitalnih organa, bio je jedan od najomiljenijih apsolutnihvladara na svijetu, koji je minijaturnom europskom kneževinomupravljao punih 55 godina, najduže od svih europskih vladara.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - Princ Rainier III. od Monaka, koji je umro u srijedu na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u Monacu zbog zatajenja vitalnih organa, bio je jedan od najomiljenijih apsolutnih vladara na svijetu, koji je minijaturnom europskom kneževinom upravljao punih 55 godina, najduže od svih europskih vladara.

Svojeg će preminulog suverena monegaški narod pamtiti po nizu uspješnih poteza kojima je bitno unaprijedio zemlju, od toga da joj je povećao površinu za 20 posto (sa 1,5 na 1,81 četvorni kilometar), do činjenice da je lukavom poreznom politikom privukao svjetsku, prije svega sportsku, ali i inu kremu, koja nije željela plaćati namete vlastitim zemljama.

Princ Rainier 31. svibnja bio bi napunio 82. godine. Rođen 1923. kao sin prijestolonasljednice princeze Charlotte i princa Pierrea, Rainier Grimaldi je mladost proveo po internatima i na studiju u Engleskoj, Švicarskoj i Francuskoj, da bi se 1944. kao stranac prijavio u francusku vojsku, u kojoj je dobio dva odličja za hrabrost.

Iste se godine, dan uoči njegove punoljetnosti, njegova majka u njegovu korist odrekla nasljednog prava na prijestolje, pa je on 9. svibnja 1949. na čelu kneževine naslijedio djeda, princa Louisa II, nastavivši sedamstoljetnu vlast loze Grimaldi nad Monakom.

Iz današnje je perspektive jasno da je život princa Rainiera bio prožet teškim trenucima i tragedijama. Roditelji su mu se rastali, a kad je postao princ bio je prisiljen napustiti šestogodišnju ljubav, francusku glumicu Gisele Pascal, jer je morao dobiti nasljednika za prijestolje, a ona nije mogla imati djece.

No to se sve činilo prošlošću kad su 1956. on i njegova mala zemlja nakratko postali središtem svjetskog glamura zbog ženidbe s jednom od najljepših žena svijeta u to doba, holivudskom zvijezdom Grace Kelly.

Monegaški princ upoznao ju je na Canneskom filmskom festivalu 1955., počelo je međusobno dopisivanje i nakon samo pola godine Monako je dobio princezu. U sljedećih devet godina par je dobio troje djece - Carolinu (1957.), Alberta (1958.) i Stéphanie (1965.). i živio skladno, daleko od svjetala pozornice, do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.

A onda je počeo dugi niz ružnih događaja koji su, prema tvrdnjama Rainierovih bliskih suradnika i prijatelja, i doveli do njegove bolesti i smrti. Najprije je Caroline 1978. uspjela u namjeri da se uda za 17 godina starijeg playboya Philippea Junota, a brak, protiv kojeg je bila cijela obitelj, potrajao je tek četiri godine.

Iste godine dogodila se i najveća tragedija. 14. rujna 1982. u prometnoj je nesreći smrtno stradala princeza Grace, sletjevši s ceste dok se, navodno, žestoko svađala s najmlađom kćeri, koja je također bila u automobilu.

Princeza Stephanie nesreću je preživjela tek s manjim ozljedama. Barem onim vidljivim, jer njezin život poslije toga pokazuje da je smrt majke, s kojom je bila navodno strahovito bliska, ostavila teške posljedice na njezinu psihičku stabilnost.

Stalno buntovna, počela je puniti stupce najžutijih tiskovina skandalima i neprestanim mijenjanjem ljubavnika i muževa iz dvojbenih društvenih slojeva.

Ugledu obitelji nije pridonijela ni Caroline, koja je nakon Junota imala još dva muža i nekoliko javnih veza, ali ni sestrama sušta suprotnost, Albert, koji je u svojoj mirnoći i samozatajnosti, ostao neženja i bez djece, što do danas izaziva razne komentare.

Rainierovi prijatelji upravo u takvim životima njegove djece vide osnovni uzrok naglom slabljenju njegova zdravlja posljednjih godina. Nakon što mu je u studenome 1994. ugrađena dvostruka premosnica, u prosincu 1999. imao je operaciju na aorti, a samo dva mjeseca poslije toga odstranjen mu je dio pluća.

Nakon toga mu se zdravlje ubrzano pogoršavalo, a kad je 7. ožujka posljednji put doveden u bolnicu u kojoj je i umro, bila mu je to peta hospitalizacija u posljednjih 15 mjeseci.

Posljednjeg dana ožujka monegaška palača objavila je da je Rainierove dužnosti na čelu kneževine preuzeo sin Albert. To je bilo moguće zahvaljujući činjenici da je Monako 2002. izmijenio zakon o nasljeđivanju prijestolja kako bi Albert mogao postati vladarom unatoč činjenici da je neženja bez djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙