FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za nerazvijena područja

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici Vlade i Svjetske bankepotpisali su danas u Sisku ugovor o 35 milijuna eura zajma Međunarodnebanke za obnovu i razvoj za Projekt socijalnog i gospodarskogoporavka nerazvijenih područja u Hrvatskoj.
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici Vlade i Svjetske banke potpisali su danas u Sisku ugovor o 35 milijuna eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt socijalnog i gospodarskog oporavka nerazvijenih područja u Hrvatskoj.

U Domu Inine Rafinerije nafte u Sisku na prigodnoj svečanosti ugovor su potpisali hrvatski ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth.

Projekt oporavka nerazvijenih i ratom pogođenih područja vrijedan je ukupno 60 milijuna eura, provest će se u 13 županija i financirati s 35 milujuna eura od zajma i 25 milijuna eura iz državnog proračuna. Novac će biti uložen u razvoj lokalne zajednice, razminiranje, razvoj društvenih institucija i troškove upravljanja projektom. Rok vraćanja zajma je 15 godina s počekom od pet godina.

Na svečanosti je rečeno da Svjetska banka tim projektom podupire hrvatsku Vladu u nastojanjima da gospodarski obnovi ratom pogođena područja i stanovništvo uključi u društvo, što je, naglašeno je, dio Vladina programa za integraciju u Europsku uniju.

Ministar financija Šuker izjavio je da su osobito važna za Hrvatsku ulaganja u lokalnu zajednicu, koja je okosnica cijeloga projekta, te u razminiranje, jer će ti projekti omogućiti razvoj, što je uvjet ostanka i opstanka na ratom stradalim područjima.

Ujedno je ministar Šuker napomenuo da je hrvatska država izdvojila 18 milijuna dolara za modernizaciju i obrtni kapital sisačke Željezare, čime je Vlada, istaknuo je, omogućila pokretanje proizvodnje u toj tvornici.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da će se tim zajmom razviti lokalna i područna komunalna i ukupna društvena infrastruktura na nerazvijenim hrvatskim područjima, te pokrenuti gospodarstvo.

Ministar Kalmeta je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da izgradnja autoceste Zagreb - Sisak počinje ove jeseni. Do sada su obavljene sve pripreme, uskoro će započeti otkup zemljišta za trasu buduće autoceste, a na ljeto će biti raspisan javni natječaj za izvođača radova, rekao je Kalmeta.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth istaknuo je da projekt nudi velike mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja visoke stope nezaposlenosti na ratom pogođenim područjima u Hrvatskoj.

Nazočnost ministra Kalmete današnjem potpisivanju ugovora novinari su iskoristili da ga pitaju jesu li točne najave smjene na čelu Hrvatskih željeznica.

Kalmeta je odgovrio da se razmišlja o kadrovskim potezima, ali da za sad ne može ništa konkretno reći, osobito nje o predsjedniku Uprave HŽ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙