FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret Hua i Liena dobio različite ocjene u tajvanskom tisku

TAIPEI, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Susret tajvanskog oporbenogčelnika Lien Chiana s kineskim predsjednikom Hu Jintaom dobio jerazličite ocijene u subotnjem tajvanskom tisku - neke novine hvalenjegove mirovne napore, a druge ga optužuju za prodaju Tajvana.
TAIPEI, 30. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Susret tajvanskog oporbenog čelnika Lien Chiana s kineskim predsjednikom Hu Jintaom dobio je različite ocijene u subotnjem tajvanskom tisku - neke novine hvale njegove mirovne napore, a druge ga optužuju za prodaju Tajvana.

Kineski tisak, istovremeno, hvali susret u Pekingu kao "veliki korak", no ističe da je 60-godišnji spor Kine i Tajvana još daleko od konačnog rješenja.

Vladajuća Demokratska napredna stranka (DPP) tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana odbacila je tvrdnje o postizanju napretka u odnosima s Kinom istaknuvši da je Lien, čelnik oporbenog Koumitanga (KMT), samo ojačao poziciju glavnog tajvanskog vojnog suparnika.

"Lienova oda miru čula se do neba", piše visokotiražni tajvanski China Times. "To znači novu suradnju u Tajvanskom tjesnacu na mirnim temeljima", dodaje list. Komentari u Peking News, međutim, upozoravaju da će stvarni mir sa Tajvanom ovisiti o pregovorima na međuvladinoj razini, što uključuje sudjelovanje Chena i vladajuće DPP.

Dok je Lien isticao da je krenuo na "put mira" kako bi popravio odnose s Kinom, u domovini se mogu čuti osude što je posjet uslijedio prebrzo nakon donošenja antisecesijskog zakona kojim se odobrava vojna akcija protiv Tajvana ako ta otočna država službeno proglasi neovisnost od Kine. "Uspostavljajući komunikaciju s Kinom i tamošnjim komunistima Lien Chan pokazuje da je udružio snage s komunistima", piše tajvanski Liberty Times koji zagovara politiku neovisnosti.

DPP optužuje Liena da pomaže Kini u provedbi strategije "zavadi pa vladaj". Peking odbija razgovore s Chenovom vladom i pokušava ga izolirati surađujući s oporbenim političarima.

"Najviše žalimo zbog toga što je Koumitang otišao u Kinu ne izrazivši neslaganje Tajvanaca s antisecesijskim zakonom", rekao je čelnik DPP-a Su Tseng-chang. "Učinili su time veliku uslugu Hu Jintaou pomogavši mu da se smanji pritisak protiv tog zakona i postigne cilj podjele Tajvana", istaknuo je Tseng-chang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙