FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarski MVP smatra da Branković nema diplomatski imunitet

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Bugarsko ministarstvo vanjskihposlova smatra da general vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Brankovićnema diplomatski imunitet iako je gradski sud u Sofiji donio odluku onjegovu oslobađanju jer bio član srbijanskog izaslanstva u Bugarskoj,priopćeno je u petak iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova ieuropskih integracija.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da general vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković nema diplomatski imunitet iako je gradski sud u Sofiji donio odluku o njegovu oslobađanju jer bio član srbijanskog izaslanstva u Bugarskoj, priopćeno je u petak iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

U priopćenju se navodi kako je otpravnik poslova veleposlanstva RH u Sofiji tijekom razgovora u bugarskom MVP-u o razvoju događaja u slučaju pritvaranja u generala Brankovića u Bugarskoj detaljno upoznao sugovornike s razlozima zbog kojih Hrvatska traži njegovo izručenje.

Prema informacijama hrvatskog diplomata, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske smatra da general Čedomir Branković nema diplomatski imunitet iako je gradski sud u Sofiji donio odluku o njegovu oslobađanju.

Državno tužiteljstvo Republike Bugarske uložilo je žalbu na takvu odluku gradskog suda u Sofiji, o kojoj će se odlučivati 3. svibnja 2005. godine, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa RH izravno je proslijedilo ministarstvu pravosuđa Bugarske zahtjev za privremenim uhićenjem generala Brankovića radi izručenja temeljem europske Konvencije o izručenju, čije su potpisnice i Hrvatska i Bugarska. O tom je zahtjevu, dodaje se, diplomatskim putem izviješćeno i bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Branković je uhićen u Bugarskoj u ponedjeljak 25. travnja, na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku na kojemu se vodila istraga protiv njega i još 31 osumnjičenika. Kako su svi bili nedostupni istraga je prekinuta, a za osumnjičenima je u studenome 1999. raspisana međunarodna tjeralica.

Brankovića, rođenog u mjestu Berek kraj Garešnice, hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je 17. kolovoza 1991. zapovjedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA i zajedno s još 31 osobom napao 21 naselje na području Novske. U napadu je poginulo 13 civila. Sumnjiči ga se i za pljačkanje i miniranje nekoliko tamošnjih katoličkih crkava te uništavanje brojnih kuća i gospodarskih objekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙