FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dovršen program spajanja sisačke i splitske željezare

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Program spajanje dviju hrvatskihželjezara - sisačke i splitske - praktično je dovršen i dostavit će seresornim ministarstvima i Vladi na definitivno usuglašavanje, izjavioje u petak
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Program spajanje dviju hrvatskih željezara - sisačke i splitske - praktično je dovršen i dostavit će se resornim ministarstvima i Vladi na definitivno usuglašavanje, izjavio je u petak

savjetnik ministra gospodarstva Damir Begović.

Radi vremenskog raskoraka u procesu izrade i usvajanja tog programa i potrebe pokretanja, odnosno podizanja proizvodnje u Valjaonici cijevi Sisak i Željezari Split, Vlada je u četvrtak dala državna jamstva sisačkoj željezari na 17,55 milijuna dolara, te splitskoj na iznos od 5,9 milijuna eura.

Već ta odluka znači da je 'krenuo' projekt restrukturiranja crne metalurgije u Hrvatskoj, kaže Begović. Procjenjuje da bi proces spajanja dviju željezara, projekt poznat pod nazivom "Cro Steel", iz formalno-pravnih razloga mogao potrajati najmanje tri mjeseca.

Udruživanje dviju željezara je, kaže Begović, nužan preduvjet za razgovore o mogućnosti ukidanja antidampinskih kvota za plasman bešavnih cijevi na tržište EU.

U međuvremenu, do te druge faze i spajanja, dvije tvrtke trebaju podignuti svoju proizvodnju.

Vlada im je stoga i dala državna jamstva za kredite za osiguranje sredstava za obrtni kapital i osnovna sredstva, objašnjavajući i da projekt restrukturiranja crne metalurgije u Hrvatskoj ima značenje za regionalnu i gospodarsku stabilnost.

Sisačka Valjaonica cijevi tako će se kod Zagrebačke banke zadužiti na ukupno 17,55 milijuna dolara (12,15 milijuna za investiranje u obrtni kapital i 5,4 milijuna za osnovna sredstva), a splitska Željezara kod Nove banke Split na iznos od 5,9 milijuna eura (3,36 milijuna za obrtni kapital i 2,55 milijuna za osnovna sredstva).

Oba su kredita na 13 godina u koje je uključeno i dvije godine počeka, a kamatna stopa vezana je uz LIBOR uvećano za 1,45 posto, odnosno EURIBOR uvećano za 1,8 posto.

Davanje jamstava predstavlja prvu pripremnu fazu za restrukturiranje i konsolidaciju oba društva.

Naime, za pokretanje proizvodnje u sisačkoj i za podizanje proizvodnje u splitskoj željezari u ovoj bi i idućoj godini trebalo ukupno 49,3 milijuna eura (za Valjaonicu cijevi Sisak 37,19 milijuna eura, ili 48,34 milijuna dolara, a za splitsku željezaru 11,21 milijun eura).

No, daljnja Vladina jamstva, prema predviđenoj dinamici - krajem srpnja i krajem listopada ove godine, a za sisačku željezaru i u 2006., ovisit će o ostvarenju predviđenih ciljeva.

Splitskoj željezari, jedinom hrvatskom proizvođaču čeličnih gredica i građevinskog betonskog čelika, predviđena bi sredstva omogućila povećanje proizvodnje, a uz stalno povećanje proizvodnje sisačka željezara punu proizvodnja planira doseći 2007.

Kako je u slučaju jamstava za sisačku i splitsku željezaru riječ ustvari o državnim potporama, Vlada u obrazloženju jučerašnje odluke navodi da se može raditi o potporama koje nisu u potpunosti u skladu s važećim nacionalnim zakonskim propisima (program restrukturiranja crne metalurgije nije dostavljen Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja), te Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU (prema kojemu je Hrvatska do ožujka 2004. trebala izraditi Nacionalni plan restrukturiranja sektora čelika).

Stoga se najavljuje da će se dostaviti potrebni podatci Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a u roku mjesec dana pripremiti Nacionalni plan i predstavnike Europske komisije obavijestiti o poduzetim mjerama i daljnjim naporima u usklađivanju Hrvatske s međunarodno preuzetim obvezama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙