FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Šiber: Promjena retorike HDZ-a dugoročno koristi i stranci i Hrvatskoj

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Promjena retorike HDZ-a i premijeraSanadera, u odnosu na onu prije osvajanja vlasti 2003. godine, gledeizručenja generala Gotovine i tzv. pročišćavanja stranke u prvo bivrijeme mogla dovesti do opadanja broja glasova za HDZ no dugoročno ćestabilizirati stranku, ocijenio je u razgovoru za emisiju hrvatskeredakcije BBC-a prof. dr. Ivan Šiber s Fakulteta političkih znanosti uZagrebu.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Promjena retorike HDZ-a i premijera Sanadera, u odnosu na onu prije osvajanja vlasti 2003. godine, glede izručenja generala Gotovine i tzv. pročišćavanja stranke u prvo bi vrijeme mogla dovesti do opadanja broja glasova za HDZ no dugoročno će stabilizirati stranku, ocijenio je u razgovoru za emisiju hrvatske redakcije BBC-a prof. dr. Ivan Šiber s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sanader se stvarno odlučio biti predvodnik ne samo drugačijeg HDZ-a, već i drugačije usmjerenosti Hrvatske, ocjenjuje Šiber i napominje da čak i HSP mijenja retoriku, odlazi u Jasenovac i pokušava se predstaviti kao normalna, europska, građanska stranka. Pitanje je vremena kada će svi koji razumno politički misle prihvatiti takve postupke, smatra Šiber no upozorava i da je biračko tijelo ipak dosta povodljivo i više se usmjerava na stranke, a manje na konkretne probleme.

Na pitanje koliko HDZ može pratiti proeuropske stavove premijera Sanadera, profesor Šiber je naglasio da nije samo pitanje "koliko HDZ uspijeva pratiti takve stavove, već i u kojoj mjeri to uspijeva cijela Hrvatska".

Ivan Šiber kaže da Ivo Sanader na neki način "gubi svoju bazu među tradicionalnom, relativno ostrašćenom desnicom, no HDZ se profilira u jednu normalnu, građansku stranku desnoga centra". Dodaje da Sanaderovi potezi kratkoročno štete HDZ-u, no dugoročno koriste i stranci i Hrvatskoj.

Kada je riječ o vanjskoj politici, profesor Šiber drži "da je slučaj Gotovina isforsiran slučaj pojedinca te da sam Gotovina nije najbitniji". "Najbitnije je do koje mjere mi možemo uvjeriti europske političare u vjerodostojnost naše proeuropske politike. Veći su problem pojedine izjave ili plakati, odnosno naše reagiranje na takve postupke, nego sam čin jesmo li ili nismo uhvatili jednog bjegunca", rekao je Šiber u razgovoru za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙