FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Sanaderovu putu u Luksemburg

ZAGREB,25. travnja 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je danas da će premijer Ivo Sanader na sutrašnjem sastanku uLuksemburgu članove radne skupine Europske komisije izvijestiti o tomešto je Hrvatska poduzela protiv onih koji su pomagali u bijegu haškimbjeguncima.
ZAGREB,25. travnja 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da će premijer Ivo Sanader na sutrašnjem sastanku u Luksemburgu članove radne skupine Europske komisije izvijestiti o tome što je Hrvatska poduzela protiv onih koji su pomagali u bijegu haškim bjeguncima.

Mesić je, gostujući u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija, rekao kako je jasno da Hrvatska ne bi dvojila oko izručenja Gotovine kada bi on bio u Hrvatskoj.

No, dodao je, "da bismo bili vjerodostojni, moramo uvjeriti haško Tužiteljstvo i naše prijatelje u Europi da smo poduzeli sve i protiv onih koji su prije kršili zakon, koji su skrivali bjegunce, financirali njihov bijeg i osiguravali im lažni identitet".

Izrazio je nadu da će materijal koji je pripremilo Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) biti korak naprijed u vjerodostojnosti Hrvatske.

"A, hoćemo li dobiti datum pregovora oko ulaska u EU ili ćemo samo biti uvjerljiviji u očima naših europskih prijatelja, vidjet ćemo", dodao je.

Upitan o informacijama da se Hrvoje Petrač nalazi u Izraelu, Mesić je rekao kako su postojale velike sumnje da je on upravo tamo, ali da to nije do kraja sigurno.

Osim toga, istaknuo je, nema dokaza da je Petrač umiješan u financiranje bijega ili boravka generala Gotovine u inozemstvu.

"Nisam vidio niti jedan dokaz, postoje samo sumnje", rekao je Mesić, ističući ipak kako bi Petrač morao doći u Hrvatsku.

Kazao je da je Petrač osuđen u odsutnosti, te da bi mu se suđenje, nakon povratka, moralo ponoviti. Još jednom je naglasio kako je sasvim siguran da Gotovina nije u Hrvatskoj, te ga je pozvao da se odazove haškom Tužiteljstvu, jer, kako je kazao, "ako je kosovski premijer Ramus Haradinaj, koji je sigurno zaslužniji za oslobođenje Kosova negoli je Gotovina u Hrvatskoj, mogao pred Haški sud, trebao bi to učiniti i Gotovina".

Na primjedbu slušatelja da je još u ožujku najavio da će se uskoro znati gdje je Gotovina, Mesić je ponovio kako on nije u Hrvatskoj, a odbjegli general je, kaže, "sigurno jako lukav čovjek".

Gotovinu je optužio da je, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom, odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji "Maslenica", koja je, tvrdi, "bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe".

Upitan jesu li točne najave da će ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić morati odstupiti s te dužnosti zbog curenja informacija sa sjednica VNS-a, Mesić je odgovorio da nema takvu informaciju.

Informacije nisu curile iz VNS-a, nego između obavještajnih agencija i adresanata na koje su se informacije odnosile, rekao je Mesić, te je izvijestio da je VNS dogovorio da će informacije ubuduće slati samo onima na koje se one i odnose, te da će tako "vrlo brzo ući u gdje je procurilo".

Zamoljen da prokomentira sukob Branimira Glavaša i HDZ-a, Mesić je rekao kako su "mnogi koji danas govore o regionalizaciji siktali, pljuvali i tukli iz svih oružja kada se regionalizacija spominjala u Istri".

"Legitimno je tražiti to što traži Glavaš, ali ne u funkciji lokalnih izbora", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙