FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija pritvorila sudionike černobilskog prosvjednog skupa u Bjelorusiji

MINSK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Policija u bivšoj sovjetskojrepublici Bjelorusiji zadržala je u utorak u pritvoru više od dvadesetprosvjednika koji su pokušavali predati peticiju predsjednikuAleksandru Lukašenku na dan 19. obljetnice černobilske nuklearnekatastrofe.
MINSK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Policija u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji zadržala je u utorak u pritvoru više od dvadeset prosvjednika koji su pokušavali predati peticiju predsjedniku Aleksandru Lukašenku na dan 19. obljetnice černobilske nuklearne katastrofe.

Bjeloruska nejaka oporba koja optužuje Lukašenka za sustavno kršenje ljudskih prava već niz godina organizira najveći prosvjed na obljetnicu nesreće koja je onečistila četvrtinu državnog područja.

Ove su godine organizatori umjesto prosvjeda odlučili prikupljati potpise za peticiju.

"Građani Bjelorusije žele znati što vlasti poduzimaju kako bi riješile problem Černobila", piše u peticiji koju su naglas pročitali aktivisti ispred zgrade predsjedništva.

Policija je pritvorila 15 od 300 prosvjednika pošto su istaknuli transparent s natpisom "Danas Ukrajina, sutra Bjelorusija", smjerajući na lanjsku "Narančastu revoluciju" koja je dovela do izbora liberalnog predsjednika Viktora Juščenka.

Desetak aktivista Ruske liberalne unije desnih snaga zadržano je u pritvoru prije početka okupljanja, rekao je čelnik stranke.

Neki zapadni komentatori natuknuli su da bi Bjelorusija mogla biti sljedeća republika bivšeg SSSR-a koja bi mogla pasti pod utjecaj prodemokratskih prosvjednika nakon masovnih skupova koji su doveli do promjene vlasti u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙