FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Semneby: Protekle tri godine za Hrvatsku su bile vrlo dobre

ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Protekle tri godine bile su zaHrvatsku vrlo dobro i aktivno razdoblje tijekom kojeg su napravljenekorjenite promjene nakon kojih su najvažniji problemi s kojima jesuočena Hrvatska stavljeni u središte državne politike, rekao je uponedjeljak u Zagrebu voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj PeterSemneby.
ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Protekle tri godine bile su za Hrvatsku vrlo dobro i aktivno razdoblje tijekom kojeg su napravljene korjenite promjene nakon kojih su najvažniji problemi s kojima je suočena Hrvatska stavljeni u središte državne politike, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby.

"U usporedbi sa stanjem od prije tri godine i tri mjeseca kad sam došao dogodile su se korjenite promjene među kojima je najvažnija u cijeloj zemlji jedinstvena vizija o nužnosti ulaska u Europsku uniju čega prije nije bilo", rekao je Semneby u završnom druženju s novinarima uoči odlaska s položaja voditelja Misije OESS-a 30. travnja kada mu ističe mandat.

"Mnogi problemi kojima se Misija bavila mnogo prije toga stavljeni su u središte političkih događanja" što je dobro "jer EU želi Hrvatsku prihvatiti bez značajnijih problema poput manjinskih prava, pitanja izbjeglica ili odnosa sa susjedima" naglasio je Semneby.

Veleposlanik Semneby također je ocijenio kako je politički sustav u Hrvatskoj postao zreliji što se vidi u činjenici da je u posljednjih pet godina Vlada dvaput promijenjena a razlike među strankama postaju sve manje.

Kao primjer konkretnog napretka voditelj Misije OESS- naveo je Zakon o zaštiti nacionalnih manjina ocijenivši ga vrlo dobrim, unatoč kritikama da "ide preduboko". Te je kritike ocijenio neutemeljenima ustvrdivši kako Hrvatskoj treba viša razina zaštite prava manjina s obzirom na činjenicu da je ratovala s pripadnicima jedne nacionalne manjine.

Veleposlanik Semneby ustvrdio je kako je u većini područja kojima se bavi Misija Hrvatska ostvarila napredak, posebno istaknuvši veliko poboljšanje odnosa s hrvatskom Vladom s kojom, kako je rekao, Misija "dijeli strateške ciljeve".

No naglasio je kako predstoji još mnogo rada i u područjima koja je naveo kao uspješna, prije svega, u provedbi donesenog zakonodavstva.

"Kad se riješi nekakav temeljni problem, to nije završetak posla već treba nastaviti s naporima i dalje jer se u suprotnom sve može vratiti na početak" rekao je Semneby ustvrdivši kako iz tih razloga smatra da Misija OESS-a još jedno vrijeme u Hrvatskoj može igrati važnu ulogu.

Veleposlanik Semneby izrazio je zabrinutost činjenicom da se zaostaje u nekim područjima povratka izbjeglica, osobito u pitanju povrata stanova ljudima koji su nekad imali stanarska prava.

Kao stvar koju treba što prije riješiti istaknuo je i reformu pravosuđa, ocjenivši kako još nije postignuta zadovoljavajuća razina jednakosti sudskog postupka na štetu izbjeglica koji se vraćaju u Hrvatsku.

Prema njegovom mišljenju opsežna reforma potrebna je i u policiji pri čemu je Misija MUP-u predala koncept za provedbu takve reforme koji je, kazao je Semneby prihvaćen kao podloga za daljnji rad.

Također je izdvojio i izborni sustav u Hrvatskoj za koji je rekao da funkcionira bez većih problema, "ali je ranjiv", pojasnivši to činjenicom kako je izborno povjerenstvo ad hoc tijelo koje nadgleda samo provedbu izbora a o sustavu se u međuvremenu nitko ne brine.

"Razdoblje nakon predstojećih lokalnih izbora idealno je za promjene u tom području s obzirom na činjenicu da predstoji više od 2 godine u kojima, ako ne bude nepredviđenih događanja, neće biti izbora" kazao je Semneby.

Petera Semnebyja na položaja voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj od 1. svibnja zamijenit će španjolski diplomat Jorge Fuentes Monzonis-Villalonga kojem je Semneby poželio jednako kvalitetnu suradnju s hrvatskim novinarima kakvu je imao i on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙