FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: ponašanje policije u slučaju silovanja Amerikanke nedopustivo

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka -liberalnidemokrati (HNS) danas je nedopustivim i krajnje neprofesionalnimocijenila ponašanje policije i pravosuđa u slučaju navodnog silovanjaameričke košarkašice u Gospiću.
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka -liberalni demokrati (HNS) danas je nedopustivim i krajnje neprofesionalnim ocijenila ponašanje policije i pravosuđa u slučaju navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću.

Zbog sumnje da je 13. travnja silovao 28-godišnju američku košarkašicu Košarkaškog kluba Gospić-Industrogradnje policija je prošloga tjedna uhitila, pa potom pustila na slobodu 57-godišnjeg J.M. iz Bilaja. Košarkašica je policiji prijavila da je osumnjičeni, za kojega su dnevne novine pisale da je vlasnik gospićkog hotela "Ante", usred dana pokucao na vrata njene sobe i silovao ju.

Gospićka policija se o slučaju oglasila priopćenjem, u kojem je objavila sve detalje izvršenog seksualnog nasilja i otkrila identitet žrtve, dok je identitet počinitelja ostao skriven.

Na to je ovih dana reagirao američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank, tražeći pojašnjenja od ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić slučaj je jučer prebacio na Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, radi nesmetanog i objektivnog vođenja daljnjeg postupka, a riječko je tužiteljstvo potom predložilo pritvaranje osumnjičenog, koji je sinoć i uhićen.

Bajić je najavio i da će ispitati eventualne propuste u postupanju gospićkog Županijskog državnog odvjetništva i poduzeti potrebne mjere.

HNS se, međutim, u današnjem priopćenju pita bi li pravosudna tijela jednako reagirala i da u slučaj nije intervenirao američki veleposlanik, te bi li policija na isti način skrivala identitet počinitelja da nije riječ o poznatoj osobi, poduzetniku i "lokalnom moćniku".

Sramotnim smatraju da jedan veleposlanik mora intervenirati u hrvatski pravni sustav.

"Ostaje gorak okus da je dvoje ministara primilo šamar američkog veleposlanika, i to u Vladi koja neprestano tvrdi da je odlučnija u očuvanju našeg suvereniteta", stoji u priopćenju i dodaje se da "s druge strane, brzopotezno smjenjivanje načelnika PU osječko-baranjske pokazuje da čelništvo MUP-a ipak može i zna biti odlučno te prepoznati i brzo sankcionirati svakog na kog padne sumnja da je u vezi sa stranačkim disidentima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙