FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki socijaldemokrati odobrili formiranje nove vlade

PRAG, 23. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izvršni odbor vladajuće Češkesocijaldemokratske stranke (ČSSD) u subotu je dao zeleno svjetlo zaformiranje nove koalicijske vlade na čelu s Jirijem Paroubekom, kojiće zamijeniti dosadašnjeg premijera Stanislava Grossa.
PRAG, 23. travnja 2005. (Hina/AFP) - Izvršni odbor vladajuće Češke socijaldemokratske stranke (ČSSD) u subotu je dao zeleno svjetlo za formiranje nove koalicijske vlade na čelu s Jirijem Paroubekom, koji će zamijeniti dosadašnjeg premijera Stanislava Grossa.

Ta odluka omogućuje razrješenje političke krize koja traje već tri mjeseca, nastale zbog skandala oko osobne imovine premijera Grossa.

Gross (35) već tri mjeseca ne uspijeva pružiti uvjerljivo objašnjenje za to odakle mu novac kojim je 1999. kupio stan.

No još uvijek aktualni premijer još je jednom odlučio produžiti napetost jer, iako se njegova ostavka očekivala u ponedjeljak ujutro, on je svoj odlazak uvjetovao i službenim sporazumom triju stranaka koje su u vladajućoj koaliciji od srpnja 2002.

"Izvršni odbor sporazumio se da ja ostavku dam tek nakon sporazuma koalicijskih partnera", izjavio je Gross nakon sastanka središnjeg tijela stranke kojoj je predsjednik.

"U ponedjeljak ujutro sastat ću se s predsjednikom (Vaclavom Klausom), ali ne vjerujem da ću odmah odstupiti", dodao je, napomenuvši kako bi ČSSD potrebni sporazum s partnerima iz kršćanskih demokrata (KDU-ČSL) i liberala (US-DEU) mogao postići u ponedjeljak poslije podne ili u utorak.

Taj sporazum ne bi trebao predstavljati nikakvu prepreku jer su ČSSD-ovi koalicijski partneri već odobrili formiranje nove vlade. Njihov je jedini zahtjev odlazak Stanislava Grossa, s kojim više ne žele raditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙