FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar-dramatičan završetak sudskog spora o skrbništvu- dječak predan ocu Amerikancu

ZADAR, , 22. travnja 2005. (Hina) - Županijski sud u Zadru danas je uzpomoć zadarske policije proveo rješenje o ovrsi i osmogodišnjegadječaka oduzeo majci Hrvatici i predao ga ocu Amerikancu, čime jezavršena dvoipolgodišnja teška i potresna međunarodna pravna bitka zaskrbništvo nad dječakom Dylanom Riversom.
ZADAR, , 22. travnja 2005. (Hina) - Županijski sud u Zadru danas je uz pomoć zadarske policije proveo rješenje o ovrsi i osmogodišnjega dječaka oduzeo majci Hrvatici i predao ga ocu Amerikancu, čime je završena dvoipolgodišnja teška i potresna međunarodna pravna bitka za skrbništvo nad dječakom Dylanom Riversom.

Prije dvije i pol godine dječaka je u Hrvatsku, u Diklo kod Zadra, dovela njegova majka Jadranka Matešić, iako je prije toga Okružni sud u Floridi donio pravomoćnu odluku da skrbništvo za dijete pripada ocu Ronaldu Riversu, od kojega se Jadranka Matešić prije toga rastavila.

Amerikanac je angažirao Interpol i američko veleposlanstvu RH. Prije dvije godine potražio je sina u Zadru, te ga ugledao u povorci djece koja su iz vrtića hodala prema središtu Zadra. Tada je uzeo dijete i pokušao pobjeći s njim, ali ga je zadarska policija zaustavila kod Crnog. U to vrijeme Centar za socijalni rad u Zadru dodijelio dječaka na privremeno skrbništvo majci dok Općinski sud u Zadru ne riješi spor. Spor je riješen upravo ovih dana. Pravomoćnom odlukom Županijskog suda majka je trebala predati dječaka njegovu ocu.

Tijekom današnjega uredovanja policije dječak je izuzetno teško podnio odvajanje od majke, vrištao je, hvatao se majci oko vrata i slično. Pozvano je vozilo Hitne pomoći, koje je zatim dječaka i majku odvezlo na Psihijatrijski odjel zadarske Opće bolnice. Nakon kraćeg zadržavanja, policija je predala dječaka Amerikancu Ronaldu Riversu, koji se s njim zaputio prema američkom veleposlanstvu u Zagrebu, odakle će u SAD.

Kako je objasnio Ante Krajina, odvjetnik oca djeteta Ronalda Riversa, po međunarodnom pravu i Ženevskoj konvenciji o zaštiti djece, koje je Hrvatska potpisnik, pravomoćna je zadnja sudska odluka, ona iz Okružnog suda na Floridi o dodjeli djeteta ocu. Bračni par je živio na Florodi i tamo se vodila brakorazvodna parnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙