FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pilotkinja British Airwaysa dobila parnicu zbog spolne diskriminacije

LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pilotkinja British Airwaysakoja je htjela raditi skraćeno kako bi bila sa svojim djetetom, dobilaje u petak parnicu zbog spolne diskriminacije na radnom sudu koji jepandan francuskom vijeću Prudhommes.
LONDON, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Pilotkinja British Airwaysa koja je htjela raditi skraćeno kako bi bila sa svojim djetetom, dobila je u petak parnicu zbog spolne diskriminacije na radnom sudu koji je pandan francuskom vijeću Prudhommes.

Britanska zrakoplovna tvrtka odmah je najavila žalbu.

Kada se lani Jessica Starmer (26) vratila s porodiljnog dopusta zatražila je od British Airwaysa da radi pola radnog vremena, što joj nije omogućeno. Pozivajući se na sigurnosne razloge koji vrijede kako za muškarce, tako i za žene, tvrtka je pilotkinji nametnula tričetvrtinsko radno vrijeme.

Starmerova se obratila sudu koji je presudio u njezinu korist.

"Veoma sam sretna zbog ovakva ishoda. Sada ću moći više vremena provoditi s Beth", kazala je pilotkinja čiji muž također radi u British Airwaysu.

Britanska zrakoplovna tvrtka priopćila je da je "jako razočarana" ovakvom odlukom. "Riječ je o sigurnosti, a ne o spolnoj diskriminaciji", ističe tvrtka u priopćenju, napominjući da "njezini piloti moraju imati radno iskustvo od barem 2.000 sati leta, to jest tri godine rada s punim radnim vremenom da bi mogli raditi pola radnog vremena, ili samo osam radnih dana u mjesecu". Takvo pravilo vrijedi za muške i za ženske pilote, ističe.

British Airways zapošljava tri tisuće pilota, od čega su 152 žene. Ukupno 72 pilota radi skraćeno radno vrijeme, među kojima je 18 žena. Deset njih radi pola radnog vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙