FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUZ: smanjen ukupan broj kaznenih dijela, no u porastu broj pljački banaka

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U prva tri mjeseca ove godine nazagrebačkom je području zabilježeno 26,5 posto manje kaznenih dijela uodnosu na isto razdoblje lani, no u znatnom je porastu broj pljačkibanaka - ove godine opljačkano ih je čak osam, a u lanjska prva trimjeseca tek jedna, izvijestila je danas zagrebačka policija.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U prva tri mjeseca ove godine na zagrebačkom je području zabilježeno 26,5 posto manje kaznenih dijela u odnosu na isto razdoblje lani, no u znatnom je porastu broj pljački banaka - ove godine opljačkano ih je čak osam, a u lanjska prva tri mjeseca tek jedna, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Iz banaka je u prvom tromjesječju 2005. ukupno ukradeno 3,5 milijuna kuna, od toga je iz samo jedne banke preko milijun kuna, rekao je na konfereciji za novinare zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak.

Iako banke ostvaruju iznimno visoke profite, mjere zaštite koje provode su nedostatne. Stoga će, kazao je Novak, policija inicirati zakonske izmjene kojima bi se banke obvezalo na provedbu minimalnih sigurnosnih mjera, poput uvođenja zaštitara, video nadzora i neprobojnih stakala.

U prva tri mjeseca zabilježeno je 5.574 kaznenih djela dok ih je u istom razdoblju lani zabilježeno 7.587, što je pad od 26,5 posto, kazao je Novak. Stopa razriješenosti kaznenih djela u ovogodišnja prva tri mjeseca porasla je za 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U padu su svi oblici kriminaliteta, posebice razbojstava za gotovo dvostruko i provala, ali se nastavlja trend rasta organiziranog kriminala koji u ova tri mjeseca bilježi rast za jedan slučaj u odnosu na isto lanjsko razdoblje (76 slučajeva).

Broj prijavljenih kaznenih dijela zloporabe droga porastao je s 419 na 482. Zaplijenjeno je 3.734 grama heroina, 30 mililitara heroinske otopine, 2.643 heptanona, 30 mililitara heptanonske otopine, 77 grama kokaina, 3.695 grama marihuane, 6.030 grama hašiša, 24.650 ecstasya, 2.584 amfetamina, 2.615 grama ostalih droga, te 716 komada lijekova s popisa droga.

Broj prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama smanjen je u ovogodišnja tri mjeseca za deset posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, iako je broj poginulih porastao s 23 na 24.

Broj ozlijeđenih osoba smanjen je za 27 posto. Teško ozlijeđenih osoba lani je bilo 182, a ove godine 147, dok je lakše ozlijeđenih lani bilo 1.159 a ove godine 820.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙