FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski predsjednik nastavio konzultacije

RIM, 22. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik talijanske republike CarloAzeglio Ciampi nastavio je u petak ujutro konzultacije za rješenjekrize vlade desnog centra Silvija Berlusconija, a kako se očekuje,navečer bi mogao ponovo ponuditi mandat za sastav vlade dosadašnjempremijeru.
RIM, 22. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi nastavio je u petak ujutro konzultacije za rješenje krize vlade desnog centra Silvija Berlusconija, a kako se očekuje, navečer bi mogao ponovo ponuditi mandat za sastav vlade dosadašnjem premijeru.

Nakon što je u četvrtak čuo predstavnike manjih stranaka i posebno oporbenog lijevog centra nazvanog Unija, na čelu s Romanom Prodijem, u petak ujutro je započeo konzultacije s Nacionalnim savezom, na čelu s Gianfrancom Finijem. Nakon toga će razgovarati s predstavnicima pokreta Naprijed Italijo, na čelu s Berlusconijem, te s bivšim talijanskim predsjednicima Francescom Cossigom i Oscarom Luigijem Scalfarom.

Konzultacije s bivšim predsjednicima trebale bi biti zaključene prijepodne, a onda bi, kako se pretpostavlja, Ciampi predvečer mogao Berlusconiju ponovno povjeriti mandat.

Berlusconi kaže da već ima listu novih ministara, ali je još nije iznio pa se u novinarskim krugovima nagađa da bi u drugu vladu desnog centra mogao uči bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji čelnik jedne od socijalističkih stranaka, Gianni De Michelis. Potpredsjednikom vlade zasigurno više neće biti Marco Follini, koji će se kao tajnik više posvetiti radu stranke Demokršćanske unije centra (UDC), koja je koncem prošlog tjedna povukla svoje ministre iz vlade i izazvala njezinu krizu.

U novu vladu bi mogao uoči tajnik Republikanske stranke Giorgio La Malfa. Sjeverna liga pak ne želi nikome prepustiti ministarstvo za reforme. Nagađa se da bi mogli biti zamijenjeni ministri kulture, Giuliano Urbani, i industrije, Antonio Marzano.

Oporbeni lijevi centar je zatražio raspuštanje Parlamenta i sazivanje prijevremenih izbora, ocjenjujući kako sadašnja parlamentarna većina nije odraz političke volje Talijana i nije sposobna izvući Italiju iz ekonomske krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙